Egyre szó jelentése

Az „egyre” szó sokféleképpen használható a magyar nyelvben, és sokféle jelentéssel bír. Ez a cikk részletesen bemutatja a szó használatát és jelentését. Megvizsgáljuk, hogy az „egyre” szó milyen kontextusokban használható, és milyen jelentésekkel bír.

Lexikológia

Szó egyre jelent egy olyan kifejezést, amely arra utal, hogy egy adott téma, kontextus vagy szituáció kulcsfontosságú elemei, tulajdonságai, szabályai stb. folyamatosan változnak, fejlődnek és formálódnak. A szó egyre gyakran arra utal, hogy az adott téma, kontextus vagy szituáció állandóan változik, így az embereknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz. Például, ha azt mondanánk, hogy a technológia egyre fejlődik, az arra utalna, hogy az új technológiák folyamatosan fejlesztésre kerülnek, így az embereknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell az új technológiákhoz.

Etimológia

Az egyre szó eredete egy közép-európai nyelvből, a magyarból származik. A magyarban a szó „egyre” azt jelenti, hogy „egymás után”. A szó eredeti jelentése az volt, hogy a dolgok folyamatosan, egymás után történnek. A magyarban a szó az elsődlegesen az időhöz kapcsolódik, de ugyanakkor más értelmű kontextusokban is használható. Például, ha valaki azt mondja, „egyre jobb”, az azt jelenti, hogy valami folyamatosan javul. Ma a szó már sok nyelvben használatos, beleértve az angolt is, és hasonló jelentéssel bír.

Jelentés különböző szótárakban

Az egyre szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford American Dictionary szerint az egyre szó „egy távoli cél felé haladását, vagy egy dolog teljesítését jelenti, amely másokra is vonatkozik, vagy amelyet egy csoport végez el”. Ugyanakkor a Cambridge Dictionary szerint az egyre szó „folyamatosan történő változásokat jelent, amelyek különböző időközönként előfordulnak”. Az egyre szó tehát jelentése függ az adott szótárban használt értelmezéstől.

Asszociációk

 • fejlődés.
 • növekedés.
 • haladás.
 • bővülés.
 • javulás.
 • progreszszió.
 • átalakulás.
 • erősödés.

Szinonimák

 1. növekedni.
 2. fokozni.
 3. emelkedni.
 4. növendékezni.
 5. általánosulni.
 6. épülni.
 7. szaporodni.
 8. gyarapodni.
 9. terjedni.
 10. szaporítani.

Példamondatok

 1. Az egyre növekvő energiaigény miatt szükség van új megoldásokra.
 2. Az egyre komplexebb problémák megoldásához szükség van új technológiára.
 3. Az egyre csökkenő időkeret miatt a hatékonyság növelésére van szükség.
 4. Az egyre növekvő igények kielégítéséhez új folyamatok szükségesek.
 5. Az egyre bonyolultabb környezetekben szükség van új megoldásokra.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: