Éhbér szó jelentése

Az éhbér egy munkajogi fogalom, amelyet a munkavállalók és a munkaadók közötti szerződésben használnak. Az éhbér olyan bért jelent, amelyet a munkavállaló a munkájáért kap, anélkül, hogy bármilyen más juttatást vagy előnyt kapna. Az éhbér a munkavállalók kifizetésének alapja, és a munkaadók és munkavállalók közötti szerződés alapja. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az éhbér jelentését, és hogy hogyan járul hozzá a munkavállalók és munkaadók közötti szerződésekhez.

Lexikológia

A szó éhbér egy közjogi fogalom, amelyet a közjogban alkalmaznak a jogorvoslathoz. A szó éhbér azt jelenti, hogy ha egy bíróság úgy dönt, hogy egy közjogi eljárásban a feleknek jogerős ítéletet kell hozniuk, akkor a bíróság köteles egy kötelező kifizetési összeget megállapítani, amelyet a feleknek fizetniük kell egymásnak. A szó éhbér azt jelenti, hogy a kifizetésnek nincs konkrét összege, és a bíróság által megállapított kötelező kifizetés csak akkor jogerős, ha a felek egyetértenek abban, hogy mekkora összeget kell fizetniük. Ez azt jelenti, hogy ha a felek nem értenek egyet a kifizetés összegében, akkor a bíróság nem lesz köteles kifizetést megállapítani.

Etimológia

Az éhbér kifejezés eredete a középkorba nyúlik vissza. Az éhbér egy olyan jellegű bér, amelyet a munkavállalók kaptak a munkájukért, de csak az élelmiszerre fordítható. A kifejezés először a 12. században jelent meg, amikor a szolgáltatásokat és a munkát kínáló embereknez ‘éhbérnek’ nevezték. Az éhbér azt jelentette, hogy a munkavállalók csak annyit kaptak a munkájukért, amennyi az élelmiszerre elég volt, de nem kaptak pénzt. Az éhbér kifejezés a 17. században terjedt el Európában, amikor a szegényebb osztályoknak is lehetővé vált a munkavállalás. Az éhbér a mai napig használatban van, bár a jelentése kissé megváltozott. Ma az éhbér olyan bér, amely alacsonyabb, mint a többi munkáé, és csak az alapvető élelmiszerre fordítható.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban az éhbér jelentése általában valamilyen változatban a következő: „egy olyan juttatás, amelyet a munkavállalónak a munkájáért fizetnek, anélkül, hogy bármilyen extra juttatásokat, például jutalékot, bónuszt vagy más juttatásokat kapna.” Az éhbér egy olyan konkrét összeg, amelyet a munkáltató a munkavállalónak fizet, hogy megfeleljen a szabályozásoknak és a munkaviszony előírásainak. Az éhbér összege a munkáltatótól és a munkáltató által végzett munkától függően változhat.

Asszociációk

 • haj.
 • fürtök.
 • sötét.
 • szőke.
 • hullámok.
 • fodrász.
 • stílus.
 • divat.

Szinonimák

 1. Fürtös.
 2. Görbe.
 3. Hullámos.
 4. Csokoládés.
 5. Gőzölgő.
 6. Kacér.
 7. Lengedező.
 8. Bongyor.
 9. Örvénylő.
 10. Kócos.

Példamondatok

 1. A könyvtárban éhbér került kiosztásra a munkanélkülieknek.
 2. Az éhbér segíti a rászorulókat abban, hogy meg tudják oldani alapvető élelmezésüket.
 3. Az éhbér egy olyan segítség, amit a szegényebb rétegek számára biztosítanak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: