Ékezet szó jelentése

Az ékezet a magyar nyelv egyik legfontosabb részét képezi, és fontos szerepet játszik a helyes írás és a helyes kiejtés megkülönböztetésében. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az ékezet szó jelentését és a helyes használatát.

Lexikológia

Az ékezetek a nyelvészeti jelölések, amelyek segítenek megérteni a szavak jelentését és helyesírását. Az ékezetek segítenek a szavak elkülönítésében, és kiemelik a hangok közötti különbségeket. Az ékezetek segítenek a szavak helyes átírásában, mivel megmutatják, hogy melyik hangot kell kiemelni. Az ékezetek segítségével a szavak helyes írásmódja jól megfigyelhető, és megkülönböztethetők a különböző szavak jelentéseitől. Például, a „potenciál” szónak két ékezete van, ami jelzi, hogy két egymást követő hangokat kell kiemelni a szó kiejtéséhez. Az ékezetek segítenek a szavak helyes kiejtésében is, mivel megmutatják, melyik hangot kell hangsúlyozni a szó kiejtéséhez.

Etimológia

A szó „ékezet” eredete a görög „diakritikus” szóból származik, ami „elválasztó jelet” jelent. A szó először a 15. században jelent meg, amikor a nyomdászok elkezdték használni a különböző betűk kiemeléséhez. A betűk kiemelésének számos módja létezett, de a legelterjedtebb az ékezetek használata volt. Az ékezeteket eredetileg a betűk kiemelése mellett használták a különböző hangok jelölésére is, amelyek különböző szövegekben eltérőek lehettek. Az ékezetek használatának növekedése az egyes nyelvek írásrendszereinek fejlődésével is összefüggésben állt. Ma az ékezeteket a legtöbb nyelvben használják a betűk kiemeléséhez, a különböző hangok jelöléséhez, valamint az írásbeli helyesírás ellenőrzéséhez.

Jelentés különböző szótárakban

Az ékezet szó jelentése a különböző szótárakban különböző lehet. A legáltalánosabb jelentése egy olyan jel, amely a helyes írásmód és helyesírás szempontjából fontos a magyar nyelvben. Az ékezet a magyar nyelvben a hangok és magánhangzók különbözőségének kifejezésére szolgál. A magyar nyelvben az ékezetet az alábbiak szerint használják: az ékezetekkel jelölt magánhangzók hosszabbak, a nem ékezettel jelölt magánhangzók pedig rövidebbek. Az ékezeteket a magyar nyelvben a szavak helyesírásának és írásmódjának megkönnyítésére, a szöveg olvashatóságának növelésére használják.

Asszociációk

 • magyar nyelv,.
 • írásjelek,.
 • betűk,.
 • diakritikus jelek,.
 • összetett hangok,.
 • helyesírás.

Szinonimák

 1. Diakritikus jelet.
 2. Kiejtési jel.
 3. Hangjegy.
 4. Ékezetes betű.
 5. Kiejtésjel.
 6. Ékezeti jel.
 7. Magánhangzók jele.
 8. Ékezetes karakter.

Példamondatok

 1. A szövegben sok ékezet található.
 2. Az ékezetek fontos részei a helyesírásnak.
 3. Az ékezetek megfelelő használata segít a mondatok érthetőbbé tételében.
 4. Az ékezetek nélkül a szöveg nehezen érthető.
 5. Az ékezetek használata növeli a szöveg olvashatóságát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: