Ékít szó jelentése

Az „ékít” szó egy régi, sokak által használt kifejezés, melynek jelentése a mai napig vitatott. Az ékít szót sokféle módon használják, így meglehetősen nehéz megérteni a pontos jelentését. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az ékít szó jelentését, és megpróbálunk tisztázni a különböző használati módokat.

Lexikológia

Szó ékítésnek sokféle definíciója van, de az alapvetően azt jelenti, hogy úgy módosítja a szavakat, hogy jobban hangozzanak. Ez az egyik legfontosabb eszköz a költészetben, amelyet a költők használnak, hogy kifejezőbbé tegyék a verseiket. A szó ékítések különböző módon történhetnek. Először is, a költők használhatnak alliterációt, amikor több szó kezdőbetűje azonos. Ez a módszer a rímekhez hasonlóan segít a szöveg számára, hogy jobban hangozzon. Másodszor, a költők használhatnak assonancia, amikor ugyanolyan hangokat használnak a szavakban. Harmadszor, a költők használhatnak szóösszetételeket, amikor két szót összefűznek, hogy egy új szót képezzenek. Mindezek a technikák segítenek a költőnek a versek szövegének kifejezővé tételében.

Etimológia

A „ékít” szó eredete nagyon régre nyúlik vissza. Az óangolban ez a szó a „eaccian” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „kikötni, felfüggeszteni”. Az eredeti szó az óangolban a „eaccian” szóból ered, amely annyira sokféleképpen értelmezhető, mint „felfüggeszteni, kikötni, elkötni, megtartani, megszorítani”, stb. Az óangol szó eredeti jelentését tekintve, a „ékít” szó „kikötni, felfüggeszteni” jelentésben használatos. Az angolban ez a szó a 13. században jelent meg először, amikor a „eaccian” szót „eke” szóvá alakították. A szó akkoriban „felfüggeszteni, kikötni” jelentéssel használatos volt, de később ez a szó átvette a „megszorítani, megtartani” jelentést is.

Jelentés különböző szótárakban

Az ékít szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az ékít szó azt jelenti, hogy „valamit díszítő, átalakító vagy feldobó cselekedeteket végrehajtani.” A Merriam-Webster szótár szerint az ékít szó azt jelenti, hogy „a szépség, az érdekesség vagy az érték növelése érdekében valamit díszíteni, átalakítani vagy feldobni.” A Cambridge Dictionary szerint az ékít szó azt jelenti, hogy „valamit szebbé, érdekesebbé vagy értékesebbé tenni művészi, díszítő vagy átalakító munkával.” Az ékít szó jelentése tehát a különböző szótárakban eltérő lehet, de minden esetben valamilyen művészi, díszítő vagy átalakító munkával kapcsolatos.

Asszociációk

 • szépítés.
 • dekorálás.
 • díszítés.
 • színezés.
 • öltöztetés.
 • felújítás.
 • átalakítás.
 • kreatív.
 • kompozíció.
 • költészet.
 • művészet.

Szinonimák

 1. díszít.
 2. szépít.
 3. dekorál.
 4. színez.
 5. fest.
 6. öltöztet.
 7. kifest.
 8. összetűz.
 9. megfűszerez.
 10. gazdagít.

Példamondatok

 1. Az ékített karkötő csodálatosan mutatott a ruháján.
 2. Az ékszerek ékítik a ruháját, és így sokkal szebbnek tűnik.
 3. A ház fa ékítése szinte mesés.
 4. Az ékítés kiemeli a ház egyedi kialakítását.
 5. Az ékített kövek ragyogtak a fürdőszobában.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: