Eklektikus szó jelentése

Az „eklektikus” szó jelentése nagyban eltér a szokásos értelmezésektől. Az eklektikus szó sokféle definícióval rendelkezik, de egy dolog állandó: az eklektikus szemlélet azt jelenti, hogy egy adott kontextusban különféle forrásokból építkezik, hogy megoldásokat találjon. Ez a szemlélet lehetővé teszi a különböző szemléletek és nézetek összefonódását, amelyek együttesen alkotják a végső megoldást. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az eklektikus szó jelentését, és különféle példákat mutatunk be rá, hogy jobban megértsük, milyen módon működik ez a szemlélet.

Lexikológia

Az eklektikus szó összefoglalóan olyan stílust jelent, amely különböző stílusokból, kultúrákból és ideológiákból vegyíti őket. Az eklektikus stílusok gyakran a különböző kultúrák keveréséből erednek, amelyek szervesen összekeverednek, hogy megkülönböztessék a stílust a többitől. Az eklektikus stílusok különböző kombinációkat hozhatnak létre, amelyek egyedi és személyes hatást eredményeznek. Az eklektikus stílusok továbbá a korábban létrehozott stílusokból is vehetnek, amelyeket újrahasznosítanak, hogy egyedi megjelenést hozzanak létre. Az eklektikus stílusok lehetővé teszik az emberek számára, hogy kifejezzék saját egyedi stílusukat, amelyet saját kultúrájuk és személyes preferenciáik alapján határoznak meg.

Etimológia

Az eklektikus szó eredete a görög eklektikosz szóból származik, ami magában foglalja az „egyesítés” szót. A görög filozófusok, akik az eklektikus módszert alkalmazták, a különböző filozófiai iskolákból származó összetevőket használták a következtetések levonásához. Az eklektikus gondolkodás módszere azt jelenti, hogy az egyes iskolák közötti különbségek figyelembevételével következtetéseket vonhatunk le. A görög filozófusok arra törekedtek, hogy megtalálják az igazságot az egyes iskolák közötti versengésben, és összefoglalják a különböző iskolák előnyeit. Az eklektikus gondolkodás módszere ma is érvényes, és sokféle területen alkalmazzák, mind a művészetekben, mind a tudományokban.

Jelentés különböző szótárakban

Az eklektikus szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az eklektikus szó jelentése a Merriam-Webster szótárban „minden eredetű, összegyűjti a legjobb elemeket a különböző iskolákból vagy rendszerekből” -ként van definiálva. Az Oxford szótárban az eklektikus szó jelentése „az egyes elemeket összegyűjtve, bármilyen különböző forrásból származó ismereteket használva” -ként definiálják. A Cambridge szótárban az eklektikus szó jelentése „az egyes elemeket összegyűjtve, bármilyen különböző forrásból származó ismereteket használva, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást” -ként van definiálva. Mindezek alapján az eklektikus szó jelentése a különböző szótárakban a legjobb elemek összegyűjtését jelenti, különböző forrásból származó információk összegyűjtésével és használatával.

Asszociációk

 • válogatás.
 • sokszínűség.
 • kreatív.
 • egyedi.
 • vegyes.
 • személyes.
 • összetett.
 • innovatív.
 • ötvözés.
 • különbözőség.

Szinonimák

 1. Kevert.
 2. Vegyes.
 3. Színes.
 4. Változatos.
 5. Összevisszaság.
 6. Ízléses.
 7. Különböző.
 8. Színesített.
 9. Különbözőséges.
 10. Különleges.

Példamondatok

 1. Az eklektikus stílusú lakásban a modern bútorok összekapcsolódtak a klasszikus enteriőrökkel.
 2. Az eklektikus zenében a különböző stílusok ötvöződnek egymással.
 3. Az eklektikus divatstílusban a különböző trendek és korszakok összefonódnak.
 4. Az eklektikus látásmódban a különböző világnézetek és kultúrák egymást kiegészítik.
 5. Az eklektikus művészetben a különböző stílusok összekapcsolódnak egymással.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: