Elágazás szó jelentése

Az „elágazás” szó egy olyan fogalom, amely számos területen használatos. Az ágazatok elágazása, a döntések elágazása, az utak elágazása mind olyan példák, amelyek jól szemléltetik az elágazás fogalmát. Az elágazás lehet fizikai vagy absztrakt, lehet konkrét vagy elméleti, de mindenképpen azt jelenti, hogy egy ponton több irányba lehet haladni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az elágazás fogalmát, annak különböző megnyilvánulásait és jelentőségét az élet különböző területein.

Lexikológia

Az elágazás egy olyan pont a közlekedési hálózaton, ahol az út két vagy több irányba oszlik el. Ez lehet egy egyszerű elágazás, ahol csak két út válik el egymástól, vagy egy bonyolultabb elágazás, ahol több út is találkozik. Az elágazások fontos szerepet játszanak a közlekedés biztonságos és hatékony szervezésében, hiszen lehetővé teszik az emberek számára, hogy különböző irányokba utazzanak. Az elágazások tervezése során fontos figyelembe venni a forgalmi intenzitást és a járművek méretét, hogy biztosítani lehessen a zavartalan közlekedést és a biztonságos áthaladást. Az elágazások jelzése és jelölése szintén fontos, hogy a közlekedők könnyen megtalálják az útvonalukat és elkerüljék a baleseteket.

Etimológia

Az „elágazás” szó eredete a latin „ramus” szóból származik, ami ágat jelent. A szóhasználat az idők folyamán változott, és a középkori latinban már általánosan használták az „elágazás” kifejezést a faágak vagy az utak elválásának leírására. Az angol nyelvben a „branch” szó hasonló eredetű, és szintén az ágat jelenti. A magyar nyelvben az „elágazás” szó használata a 19. században terjedt el, és azóta szerves részévé vált a nyelvünknek. Az „elágazás” szó ma már nem csak a növényeknél vagy az utakon jelenthet elválást, hanem átvitt értelemben is használjuk, például a döntések vagy a gondolatok elágazásaként.

Jelentés különböző szótárakban

Az elágazás szó jelentése a különböző szótárakban alapvetően azonos: a szó általában azt jelenti, hogy egy főútvonal vagy főág két vagy több kisebb útra vagy ágra oszlik. Az elágazás lehet fizikai, például egy út elágazása, vagy metaforikus, például egy gondolat elágazása.

A szó jelentése azonban változatosabb lehet attól függően, hogy milyen szakmai vagy kulturális kontextusban használják. Például az informatikában az elágazás egy olyan programozási konstrukció, amely lehetővé teszi, hogy a program különböző utakat kövessen a különböző feltételeknek megfelelően.

A biológiában az elágazás a sejtosztódás folyamatára utal, amely során egy sejt két vagy több fiatalabb sejtté oszlik. Az ágazatokban, például a banki vagy pénzügyi szektorban, az elágazás lehet a vállalat vagy szervezet különböző egységeire való felosztását jelenteni.

Összességében az elágazás szó jelentése változatos és sokrétű, és függ a kontextustól, amelyben használják. Azonban az alapvető jelentése mindig az marad, hogy egy főútvonal vagy főág két vagy több kisebb útra vagy ágra oszlik.

Asszociációk

 • Térkép.
 • Választás.
 • Döntés.
 • Keresztút.
 • Irányváltás.
 • Több lehetőség.
 • Kétségek.
 • Bizonytalanság.
 • Kihívás.
 • Új utak.
 • Változás.
 • Kanyar.
 • Forgalmi rend.
 • Jelzőlámpa.

Szinonimák

 1. elválás.
 2. szétágazás.
 3. elágazódás.
 4. elosztás.
 5. szakadás.
 6. elszakadás.
 7. szeparáció.
 8. elválasztás.
 9. elszakítás.
 10. szétválasztás.

Példamondatok

 1. Az út egy elágazásnál kettévált, és nem tudtam eldönteni, melyik irányba menjek.
 2. Az üzletág egy elágazás előtt áll, és döntenie kell arról, melyik irányba fejlessze tovább.
 3. Az életem egy elágazásnál változott meg, amikor eldöntöttem, hogy váltok munkát.
 4. Az elágazásnál jobbra fordulva rövidebb úton jutunk el a célunkhoz.
 5. Az elágazásnál balra kanyarodva egy kis faluba jutunk, ahol gyönyörű látnivalók várnak ránk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: