Elágazik szó jelentése

A „elágazik” szóval gyakran találkozhatunk mindennapi beszédünkben, de gyakran nem tudjuk pontosan, hogy mire is vonatkozik ez a kifejezés. Ebben a cikkben a „elágazik” szó jelentését fogjuk megvizsgálni, és megvizsgáljuk, hogy milyen kontextusokban használható.

Lexikológia

A lexikológia az a tudomány, amely a szókincs, az egyes szavak és a nyelvi kifejezések jelentését vizsgálja. A lexikológia különböző szintjei között az egyes szavak jelentéseinek és használatának részletes elemzése, valamint az egyes szavak kapcsolatai és összefüggései között érvényesülő alapvető szabályok feltérképezése található. A lexikológia elágazik a szó jelentésének, használatának és egyéb szemantikai kapcsolatainak részletes vizsgálatába. A lexikológia átfogó megközelítéssel vizsgálja a szavak jelentését és használatát, és segít megérteni, hogy hogyan határozzák meg a nyelvhasználatot. A lexikológiai megközelítés segít megérteni, hogyan alakulnak ki és hogyan működnek a szavak és kifejezések jelentései és használatai.

Etimológia

A szó „elágazik” eredete a latin elágazás szóból ered, ami maga is a elágazni igéből származik. Az elágazni igének a latin elágazás szóból származó szótöve „ab” és „ago” szavakból áll, melyek jelentése „el” és „irányít”. A szó összetételének jelentése tehát „elirányítás”, ami azt jelenti, hogy egy útról két útra történik elágazás. Ez magában foglalja az összes típusú elágazást, beleértve a fizikai elágazásokat is, mint például a folyók és erdők elágazását, a csomópontokat, ahol a közutak elágaznak, és a szellemi elágazásokat is, mint a gondolatok és ötletek elágazását.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elágazik sokféle jelentéssel, attól függően, hogy melyik szótárban nézzük meg. Az Oxford English Dictionary szerint az elágazik szó jelentése „egy cselekvés, folyamat, útvonal vagy út két vagy több részre osztása, amelyek egymástól eltérő irányba haladnak”. A Merriam-Webster szótár szerint a szó jelentése „hogy bizonyos dolog két vagy több részre osztódjon, leágazódjon, szétváljon”. A Cambridge Dictionary szerint az elágazik szó jelentése „egy folyamat, cselekvés vagy útvonal két vagy több részre osztása, amelyek egymástól eltérő irányba haladnak”.

Asszociációk

Az elágazik szó sokféle asszociációt vált ki az emberekben. Egyeseket a természeti szépség jut eszükbe, amikor elgondolkodnak róla. Ezek az emberek szívesen veszik a különböző változatos tájakat, amelyeket az elágazás jelent. Mások számára az elágazik szó egyfajta útkereséssel kapcsolatos asszociációkat vált ki. Ezek az emberek értik, hogy az életben sokszor el kell döntenünk, hogy melyik úton haladjunk tovább, és hogy ezek az elágazások meghatározzák, hogy melyik irányba fog fejlődni az életünk. Végül, sokan az elágazik szónak egyfajta bizonytalanságot és kockázatot is asszociálnak. Ezek az emberek tisztában vannak azzal, hogy az elágazások gyakran komoly döntéseket követelnek tőlünk, amelyeknek következményei lehetnek.

Szinonimák

 • bifurkál.
 • szétválik.
 • ágazik.
 • szakad.
 • szétágazik.
 • szétszóródik.
 • oszlik.

Antonímák

Az elágazik szó antonimái közé tartoznak a „összevon” és a „összekapcsol” szavak. A „összevon” szó jelentése az, hogy két vagy több összetevőt egyesít egy egységbe. Például, ha két osztályt összevonnak, akkor ez azt jelenti, hogy az osztályok elemeit egyesítik egyetlen osztályba. A „összekapcsol” szó jelentése az, hogy két vagy több dolog kapcsolatba kerül egymással. Például, ha két céget összekapcsolnak, akkor ez azt jelenti, hogy a két cég megosztja a munkatársait, a termékeit, a technológiáit és más erőforrásokat.

Példamondatok

 1. A folyó elágazik két ágra, egyik a nyugati, a másik az északi irányba.
 2. Az út elágazik két részre, egyik a városba, a másik a faluba vezet.
 3. A folyamat elágazik két részre, egyik a kutatásba, a másik a gyártásba.
 4. Az útvonal elágazik két ágra, egyik a hegyekbe, a másik a völgyekbe vezet.
 5. A pálya elágazik két irányba, egyik a városba, a másik a mezőkbe.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: