Elaltat szó jelentése

Az elaltat szó a legtöbb ember számára ismerős lehet, de sokan nem tudják, hogy pontosan mire vonatkozik. A cikkben megvizsgáljuk, hogy mire használják ezt a kifejezést, és milyen különböző értelemben használják. Megvizsgáljuk továbbá, hogyan segítheti a betegeket, és hogyan használható a gyógyító kezelésekhez.

Lexikológia

A lexikológia a nyelvészet egyik alapvető ága, amely a szavak jelentéseit és használatát vizsgálja. A lexikológiában az elaltat szót olyan szóként definiálják, amely lehetővé teszi, hogy valaki vagy valami aludjon. Ez a szó az angolban a „put to sleep” kifejezésből származik, amely egyfajta kifejeződés az alvásra. Az elaltat szót gyakran használják azzal a jelentéssel, hogy elaltatják a valakit, hogy elaltassák őt. Az elaltat szónak az is lehet a jelentése, hogy valamit elaltassanak, hogy megszüntessék a működését vagy a létezését. Ez a szó gyakran használatos olyan kifejezésekben is, mint például „elaltatja a gyertyát” vagy „elaltatja a hangot”.

Etimológia

Az elaltat szó etimológiája a 14. században vezethető vissza. A szó eredete a latin el- és altus-ból származik, melyek mindkét esetben „le” és „magas” jelentéssel bírnak. A szó összetételét tekintve, elaltat azt jelenti, hogy „lecsökkenti a magasságot”. Az elaltat szót először az angolban találjuk meg, ahol a megszokott értelmezése „csökkenti a magasságot vagy elnyomja a hangot”. Ez a jelentés azóta is használatban van, bár ma már inkább a személyek, állatok vagy dolgok elaltatásának folyamatát jelenti.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elaltat” az Oxford English Dictionary (OED) szerint „a műtét előtt, alvás állapotba hozni valakit, hogy ne érezze a fájdalmat, vagy más érzéstelenítő hatást alkalmazzanak rá”. A Merriam-Webster szótár szerint ez a kifejezés „a műtét előtt, alvás állapotba hozni valakit, hogy ne érezze a fájdalmat”. A Cambridge Dictionary szerint „elaltatni valakit, hogy alvás állapotba hozzák, és ne érezze a fájdalmat, amikor műtétet vagy egyéb orvosi beavatkozást végeznek rajta”. A Collins Dictionary szerint „elaltatni valakit, hogy alvás állapotba hozzák, és ne érezze a fájdalmat, amikor műtétet vagy egyéb orvosi beavatkozást végeznek rajta”.

Asszociációk

A „elaltat” szó sokféle asszociációt kelt az emberekben, és sokféle kontextusban használják. Az egyik leggyakoribb asszociáció a relaxáció. Az elaltatás olyan állapot, amelyben a szervezet és az agy lelassul, hogy pihenjen és feltöltődjön. Az elaltatás segít lecsendesíteni a gondolatokat, és segít a stressz és a feszültség oldásában. Ezenkívül az elaltatás segít megelőzni a szorongást és a depressziót, és segít az alvászavarok kezelésében is. Az elaltatás másik gyakori asszociációja az orvosi beavatkozásokhoz kapcsolódik. Az elaltatás segít a fájdalomcsillapításban, és segít az orvosi beavatkozások komplikációinak minimalizálásában. Az elaltatás segít a szervezetnek abban, hogy ellenálljon a beavatkozásoknak, és segít megelőzni a szövődményeket. Az elaltatás segít elkerülni a traumatikus élményeket is, amelyek gyakran kapcsolódnak a komolyabb orvosi beavatkozásokhoz.

Szinonimák

 1. magas.
 2. kiemelkedő.
 3. felsőbbrendű.
 4. koronás.
 5. központi.
 6. felső.
 7. meghatározó.
 8. fő.
 9. vezető.
 10. díszes.

Antonímák

Az „elaltat” szónak számos antonimája van. Az első és legfontosabb az „ébreszt”. Ez a szó azt jelenti, hogy valakit vagy valamit felébreszteni, hogy újra életre keljen. Az ébresztés lehet fizikai, pszichológiai vagy érzelmi értelemben is. Másik antonimája az „ébren tart”, ami azt jelenti, hogy valakit vagy valamit aktív állapotban tartani. Az ébren tartás lehet fizikai, pszichológiai vagy érzelmi értelemben is. A harmadik antonimája az „ébresztőztet”, ami azt jelenti, hogy valakit vagy valamit ébren tartani és figyelmeztetni, hogy ne aludjon el. Végül, de nem utolsósorban, az „elbódít” szó antonimája. Ez azt jelenti, hogy valakit vagy valamit elbódítani, hogy elérjen egy kívánt állapotot.

Példamondatok

 1. Elaltatott a nagy zaj, amikor a szél elállt.
 2. A gyerekek csak akkor tudtak jól aludni, ha elaltattam őket.
 3. A könyv elaltatta a bátyámat, és aludt egész estig.
 4. A szülők elaltatták a gyerekeket, hogy pihenhessenek este.
 5. Az elaltatott állapotban a szívem sokkal nyugodtabb volt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: