Eláraszt szó jelentése

Az eláraszt szó jelentését sokan félreértik, mivel a szó többféle értelmezésre is alkalmas. Az eláraszt szó jelentése egyrészt valamilyen látszólagos vagy valós áradást, másrészt egy külső hatás által okozott felborulást vagy összeomlást is jelenthet. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az eláraszt szó jelentését, valamint az általa jelzett folyamatokat.

Lexikológia

A lexikológia fogalma magában foglalja a szavak jelentését, a szavak használatát, a szavak eredetét és a szavak kapcsolatait. A lexikológia szótárai és lexikonjai lehetővé teszik, hogy az emberek elsajátítsák a szavak jelentését és használatát. Az elmúlt években a lexikológia számos új megközelítést és módszert vezetett be, amelyek segítenek jobban megérteni a szavak jelentését és használatát. Ezek közé tartozik a szófajok szemantikai analízise, a szótárírás és a szótárhasználat, valamint a szókincs kutatása és a szókincsfejlesztés. Ezek a megközelítések és módszerek lehetővé teszik, hogy a lexikológiai kutatások szélesebb körben elérhetőek legyenek, és segítsenek jobban megérteni a szavak jelentését és használatát.

Etimológia

Az eláraszt szó etimológiai eredete a 12. századi latin inundare szóhoz vezethető vissza, ami magában foglalja a „felborítani, elárasztani” jelentést. A szó eredete a latin in- és undare szavakból származik, amelyek jelentése „be-” és „áramlás”, ami együtt a „áramlásba kerülés” jelentését adja. A szó eredete továbbra is megfigyelhető a modern nyelvekben is, például a francia inonder és az angol inundate szavakban. A szó számos történelmi kontextusban használatos, például a vízfolyások, árvizek és vízfolyások árasztásának leírására.

Jelentés különböző szótárakban

A szó eláraszt számos különböző jelentéssel rendelkezik a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint eláraszt egy olyan folyamat, amely során a víz elönti egy területet, amelynek korábban nem volt benne. A Cambridge Dictionary szerint eláraszt egy olyan folyamat, amely során a víz elönti egy területet, amely korábban nem volt teljesen vízzel benne. A Merriam-Webster Dictionary szerint eláraszt egy olyan folyamat, amely során a víz elönti egy területet, amely korábban nem volt teljesen vízzel benne, és amelynek következtében a terület fölé helyezkedik. A Collins English Dictionary szerint eláraszt egy olyan folyamat, amely során a víz elönti egy területet, amely korábban nem volt teljesen vízzel benne, és amelynek következtében a terület fölé helyezkedik.

Asszociációk

Az emberek számára a „eláraszt” szó asszociációi sokfélék lehetnek. Az emberek számára a szó lehet egy eseményre való emlékezés, mint például egy vízáradat, amely elárasztotta az otthonukat. Az emberek számára a szó lehet egy érzelmi állapotra való emlékezés, mint például az érzelmi áradat, amely elárasztotta az érzéseiket. Az emberek számára a szó lehet egy gondolatra való emlékezés, mint például egy gondolatáradat, amely elárasztotta az elméjüket. Az emberek számára a szó lehet egy kreatív munkára való emlékezés, mint például egy ötletáradat, amely elárasztotta a kreativitásukat. Az emberek számára a szó lehet egy kalandra való emlékezés, mint például egy élményáradat, amely elárasztotta a kalandjaikat.

Szinonimák

árad, áraszt, elönt, kitölt, megönt, átáraszt.

Antonímák

Az elárasztás szó antonimái közé tartozhatnak olyan szavak, mint a szárazság, a szikkasztás, a kiszáradás és a kiszárítás. Ezek a szavak szinte ellentétes jelentést hordoznak, mint az elárasztás. A szárazság egy olyan állapot, amelyben nincs vizsgált környezetben, míg a szikkasztás egy olyan állapot, amelyben a vizsgált környezetben a vízmennyiség jelentősen csökken. A kiszáradás és a kiszárítás pedig egy olyan állapotot jelentenek, amelyben a vizsgált környezetben a vízmennyiség teljesen eltűnik. Mindezen szavak az elárasztás szó antonimái, amelyek jelentése teljesen ellentétes.

Példamondatok

  1. A város elárasztotta a folyó áradása.
  2. A sok sírás elárasztotta a szobát tragikus hangulattal.
  3. Az áradó információ elárasztotta az internetet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: