Elbabrál szó jelentése

A „elbabrál” szó egy olyan kifejezés, ami gyakran használatos, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent. A cikk egy rövid áttekintést ad a szó jelentéséről, valamint annak eredetéről és használatáról.

Lexikológia

A szó elbabrálásának lexikológiája egy olyan szakterület, amely a szavak, a kifejezések és a nyelvi konstrukciók értelmezésével foglalkozik. A lexikológiai szakterület azokat a jelenségeket vizsgálja, amelyek a szókincsben meglévő szavak és kifejezések változásához vezetnek. A lexikológia a szó elbabrálásával foglalkozik, amely a szókincsben lévő szavak és kifejezések átalakulását jelenti. A szó elbabrálásának lexikológiája azokat a jelenségeket tanulmányozza, amelyek a szókincsben meglévő szavak és kifejezések átalakulásához vezetnek. Például, egy szó, amelyet korábban úgy használtak, hogy jelölje egy bizonyos tevékenységet, idővel más jelentéssel bírhat, vagy új szavakat és kifejezéseket hozhat létre. A lexikológiai szakterület számos más témát is vizsgál, beleértve a szavak eredetét, a szókincs fejlődését és a szókincs használatát.

Etimológia

Az elbabrál szó etimológiája régóta vitatott téma. Az egyik elmélet szerint a szó a közép-európai nyelvekből származik, amelyekben a „bab” szó hasonló jelentésű. A „bab” szó maga a közép-európai dialektusú „bab” szóból származik, amelynek jelentése „csúszik, csúszik”. A másik elmélet szerint a szó a német „babble” szóból származik, amelynek jelentése „beszélni, beszélni”. Bármelyik elmélet is igaznak bizonyul, a szó jelentése hasonlít a modern angol „babble” jelentéséhez, amely „babrál”, vagyis „szórakozottan beszélni”.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elbabrál szó jelentése eltérő a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint az elbabrál szó jelentése „feladni, elhagyni valamit, amit ígért vagy vállalt; meghátrálni”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az elbabrál szó jelentése „meghátrálni valamitől, amit előzőleg vállalt; megtagadni egy korábban vállalt kötelezettséget”. A Cambridge Dictionary szerint az elbabrál szó jelentése „meghátrálni valamitől, amit előzőleg vállalt, ígért vagy előírt; megtagadni egy korábban vállalt kötelezettséget”.

Asszociációk

Az „elbabrál” szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Néhányan úgy gondolják, hogy az elbabrálás egy önző cselekedet, amelyet a személyek végeznek, hogy megvédjék saját magukat a konfliktusoktól. Mások szerint az elbabrálás egy olyan módja az együttműködésnek, amely segít a konfliktusok megoldásában. Az elbabrálás egy olyan hatalmi játék is lehet, amelyben az egyik fél megpróbálja az ellenfelet legyőzni, vagy megpróbálja kihasználni a másik fél helyzetét. Az elbabrálás egy olyan stratégia is lehet, amely segít a konfliktusok megoldásában, mivel lehetővé teszi a felek számára, hogy kompromisszumot kössenek.

Szinonimák

 1. szerez, nyer.
 2. szerzemény, jutalom.
 3. szerzés, kaparintás.
 4. elnyer, megszerez.
 5. megszerezni, birtokba venni.
 6. megszerezni, elhódítani.
 7. megszerezni, megkaparintani.
 8. megszerezni, szerzeményeket szerezni.
 9. megszerezni, szerezni magának.
 10. megszerezni, szerzni.

Antonímák

Az elbabrál szónak számos antonimája van, amelyek kifejezik a siker és a teljesítmény számos módját. Ezek közé tartoznak a következők: sikeres, boldoguló, előrehaladó, teljesítményes, sikeres, elért, elérte, sikeresen végzett, sikerrel végzett, teljesítményesen végzett, kiválóan teljesített, bizonyított, eredményes és kifogástalan. Ezek mind olyan szavak, amelyek megmutatják, hogy valaki sikeresen teljesített egy feladatot. Ezek a szavak jól alkalmazhatók a munkahelyi, akadémiai és személyes életben is.

Példamondatok

 1. Az elbabrált autót már rég eladták.
 2. Az elbabrált szobában már nincs semmi.
 3. Az elbabrált szöveg már nem érthető.
 4. Az elbabrált épületet már lebontották.
 5. Az elbabrált játék már nem működik.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: