Elbágyad szó jelentése

A „elbágyad” szóval sokan számos különböző helyzetet kapcsolhatnak össze. Ez a szó jelentése azonban bizonyos kontextusokban eltérő lehet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „elbágyad” szó jelentését, és hogy mikor használjuk.

Lexikológia

A szó elbágyad egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak azoknál, akik megtapasztalták a szomorúságot, a lemondást vagy a csalódást. A kifejezés azt jelenti, hogy valaki elveszítette a reményét, hogy a dolgok jobbak lesznek, és úgy érzi, hogy nincs sok értelme abban, hogy tovább küzdjön. Ez a fajta érzés gyakran kíséri a szomorúságot, a lemondást és a csalódást. Az elbágyadt szót gyakran használják abban az értelemben, hogy valaki elveszíti a hitét, és úgy érzi, hogy nincs értelme abban, hogy tovább küzdjön.

Etimológia

Az elbágyad szó eredete rejtélyes, de a legvalószínűbb magyarázat szerint a szó eredetileg a bágyadt jelzőből származik. A bágyadt jelzőt először egy 15. századi angol nyelvű költeményben használták, amelyben a szerző arról írt, hogy a szerelmes férfi „bágyadtan” áll a szerelme előtt. A szó először a 17. században jelent meg a bágyadt jelző változatában, amikor egy költeményben használták, hogy jelölje a szerelmes férfi „elbágyadt” szívét. Azóta az elbágyad szó rendszeresen előfordul a nyelvben, és gyakran használják a szerelmi kapcsolatokkal kapcsolatos állapotok leírására.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elbágyad” számos szótárban megjelenik, és mindegyikben más jelentést kap. A Cambridge szótár szerint az elbágyad jelentése „fáradtnak, kimerültnek lenni”, míg a Merriam-Webster szótár szerint „lassan, lassan, lassan mozogni vagy cselekedni”. A Collins szótár szerint az elbágyad jelentése „fáradtnak lenni, fáradtak lenni, csökkenni, csökkenni, lassan mozogni vagy cselekedni”. A Macmillan szótár szerint az elbágyad jelentése „lassan, lassan, lassan mozogni vagy cselekedni, fáradtnak lenni”. A Oxford szótár szerint az elbágyad jelentése „lassan, lassan, lassan mozogni vagy cselekedni, fáradtnak lenni, csökkenni”.

Asszociációk

 • erőtlenség.
 • fáradtság.
 • kimerültség.
 • letargia.
 • gyengeség.
 • álmosság.
 • kifáradás.
 • lehangoltság.
 • kiábrándultság.
 • megterhelés.

Szinonimák

 1. Megadom magam.
 2. Engedek.
 3. Befogadom.
 4. Elfogadom.
 5. Következem.
 6. Megengedem.
 7. Alávetem magam.
 8. Megtörekvés nélkül elfogadom.
 9. Megbízom.
 10. Megadom az engedélyt.

Példamondatok

 1. Az elbágyadt gyerek aludni ment.
 2. A szülők elbágyadtak a gyerekek játszásában.
 3. Az elbágyadt fáradtság miatt nem tudott tovább menni.
 4. Az elbágyadt közönség hallgatta a művész előadását.
 5. Az elbágyadt közönség felállt, hogy tapsoljon.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: