Elbeszélget szó jelentése

Az „elbeszélget” szó egy olyan cselekvés, amely során két vagy több személy egy adott témáról folytatnak beszélgetést. Ez lehet egy informális beszélgetés barátok között, vagy akár egy hivatalos megbeszélés is. Az elbeszélgetés során a résztvevők véleményt cserélnek, tapasztalatokat osztanak meg, és közösen próbálnak megoldást találni a felmerülő problémákra. Az elbeszélgetés fontos kommunikációs eszköz, amely segít az embereknek megérteni egymást, és közösen dolgozni a közös célok eléréséért.

Lexikológia

Az elbeszélgetés az emberi kommunikáció egyik legfontosabb formája. Ez a fajta beszélgetés során két vagy több ember interakcióba lép egymással, hogy megoszthassák egymással a gondolataikat, érzéseiket és tapasztalataikat. Az elbeszélgetés során a résztvevők aktívan hallgatnak egymásra, és válaszolnak egymásnak, hogy tovább bővítsék a beszélgetést.

Az elbeszélgetésnek számos előnye van. Először is, segít az embereknek megérteni egymást, és megosztani a tapasztalataikat. Másodszor, az elbeszélgetés segít az embereknek megoldani a problémáikat, mivel lehetővé teszi számukra, hogy másokkal konzultáljanak és tanácsot kérjenek. Harmadszor, az elbeszélgetés segít az embereknek kialakítani az emberi kapcsolatokat, és mélyebb kapcsolatokat kialakítani másokkal.

Az elbeszélgetés azonban nem mindig könnyű. Sokszor nehéz megtalálni a megfelelő szavakat, hogy kifejezzük magunkat, vagy nehéz lehet meghallgatni másokat, akik eltérő véleményen vannak. Az elbeszélgetés során fontos, hogy tiszteletben tartsuk mások gondolatait és érzéseit, és megpróbáljuk megérteni őket. Ha sikerül ezt megtenni, akkor az elbeszélgetés lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megismerjük egymást, és mélyebb kapcsolatokat építsünk ki másokkal.

Etimológia

Az „elbeszélget” szó eredete érdekes és sokrétű. A szó maga a beszéd és az elvégzett cselekvés összetételéből jött létre. A középkori latin nyelvben a „conloqui” szó volt használatban, amelynek jelentése „együtt beszélgetni”. Ebből alakult ki a középfelnémet „gesprechen” szó, ami szintén „beszélgetni” jelentésű volt. A mai magyar nyelvben a „beszélgetni” helyett gyakran használjuk az „elbeszélgetni” kifejezést, amelynek jelentése ugyanaz.

A szó eredete mellett érdekes megemlíteni, hogy milyen különböző érzelmi töltéssel használjuk a „beszélgetni” szót. A beszélgetés lehet kellemes, vidám vagy éppen szomorú és nehézkes. A beszélgetés során megoszthatjuk érzéseinket, gondolatainkat és tapasztalatainkat másokkal, ami segíthet abban, hogy jobban megértsük egymást és közelebb kerüljünk egymáshoz.

Összességében tehát elmondható, hogy az „elbeszélget” szó eredete és jelentése érdekes és sokrétű, és a beszélgetés fontosságát is hangsúlyozza.

Jelentés különböző szótárakban

Az „elbeszélget” szó jelentése nem egyértelműen definiált a különböző szótárakban. A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint az elbeszélgetés egy olyan szóbeli kommunikáció, amely során két vagy több ember információkat, véleményeket, érzéseket és gondolatokat oszt meg egymással. Azonban a szótár nem tér ki arra, hogy milyen formában történik az elbeszélgetés, például beszélgetés, párbeszéd, vita stb.

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint az elbeszélgetés egy olyan szóbeli kommunikáció, amelynek során két vagy több ember információkat, élményeket, érzéseket és véleményeket oszt meg egymással. Azonban a szótár nem tér ki arra sem, hogy milyen formában történik az elbeszélgetés.

A Magyar Szótári Lexikon szerint az elbeszélgetés egy olyan szóbeli kommunikáció, amely során két vagy több ember információkat, érzéseket és gondolatokat oszt meg egymással. Azonban a szótár nem tér ki arra, hogy milyen formában történik az elbeszélgetés, például beszélgetés, párbeszéd, vita stb.

Összességében elmondható, hogy az „elbeszélget” szó jelentése általánosságban a szóbeli kommunikációra utal, amely során két vagy több ember információkat, érzéseket és gondolatokat oszt meg egymással. Azonban a szó pontos jelentése és formája a különböző szótárakban eltérő lehet.

Asszociációk

 1. Beszélgetés.
 2. Baráti társalgás.
 3. Csevegés.
 4. Kommunikáció.
 5. Interakció.
 6. Kapcsolatteremtés.
 7. Érdeklődés.
 8. Kérdések.
 9. Válaszok.
 10. Tapasztalatok megosztása.

Szinonimák

beszélget, cseveg, diskurál, fecseg, társalog, trécsel, vitatkozik, pletykál, kávézik, tárgyal, konferál, kommunikál, kommunikatív, interakció, párbeszéd, kommunikáció.

Példamondatok

 1. Az esti összejövetelen elbeszélgettem az új munkatársammal.
 2. Az idős házaspár mindennap elbeszélget a kertben ülve.
 3. Az osztálytársaimmal elbeszélgetünk a jövőbeli terveinkről.
 4. Az interjú során elbeszélgettem a munkahelyi tapasztalataimról.
 5. A barátaimmal elbeszélgetünk az aktuális politikai helyzetről.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: