Elbizakodott szó jelentése

A kifejezés „elbizakodott” gyakran használatos a szóhasználatban, de sok embernek fogalma sincs arról, hogy pontosan mit is jelent. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a szó jelentését, valamint azt is, hogyan használhatjuk helyesen.

Lexikológia

Az elbizakodott szó a bizakodottság, önbizalom és önbecsülés túlzott állapotát jelenti. Az elbizakodott személyek általában túl magabiztosak és túlságosan biztosak magukban, és általában nem látják a saját hibáikat. Az elbizakodott emberek általában túl magabiztosak a saját képességeikben, és gyakran túl nagy önbizalommal rendelkeznek. Az elbizakodott emberek gyakran nem tudnak bánni másokkal, és gyakran túlzottan önzőek. Az elbizakodott emberek gyakran nem képesek elfogadni a kritikát, és gyakran túlzottan magabiztosak mások véleményével szemben. Az elbizakodott emberek gyakran nem képesek kapcsolatot teremteni másokkal, és gyakran túlzottan magabiztosak a saját döntéseikben.

Etimológia

Az elbizakodott szó eredete a 16. századi angol nyelvből származik. A szó első ismert használata a The Proude Courtier című könyvben található, amelyet 1561-ben írtak. A szó jelentése akkoriban „önteltség” volt. A szó akkoriban gyakran használták azokra, akik túlzottan büszkének mutatkoztak, túlzottan magasztosak voltak, vagy akik túlzottan magabiztosak voltak a saját képességeikben. Az elbizakodott szó a mai napig megmaradt, bár jelentése kissé megváltozott. Ma ez a szó arra utal, hogy valaki túlzottan magabiztos és túlzottan büszke a saját képességeire, és túl sok kockázatot vállal.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elbizakodott jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint elbizakodott jelentése „átlagosnál nagyobb önbizalommal, bizonyítékkal, önmagával kapcsolatos magabiztossággal rendelkező”. A Merriam-Webster szótár szerint elbizakodott jelentése „átlagon felüli bizalommal és önbizalommal rendelkező, túlzott önbizalommal”. Az American Heritage Dictionary szerint elbizakodott jelentése „átlagon felüli önbizalommal és magabiztossággal rendelkező, túlzott önbizalommal”. Az Urban Dictionary szerint elbizakodott jelentése „túlzott önbizalommal, önmagával kapcsolatos magabiztossággal rendelkező, átlagosnál nagyobb önbizalommal és bizonyítékkal”.

Asszociációk

 • kacérkodás.
 • óvatos.
 • gyanakvás.
 • óvatosság.
 • távolságtartás.
 • kerülőút.
 • habozás.
 • óvakodás.
 • bizonytalan.
 • óvatoskodás.

Szinonimák

 1. Megfordult.
 2. Kanyarodott.
 3. Elfordult.
 4. Kitért.
 5. Elrugaszkodott.
 6. Elhúzódott.
 7. Megváltozott.
 8. Átalakult.
 9. Elhajlott.
 10. Elmozdult.

Példamondatok

 1. Az elbizakodott főnök magára hagyta a munkatársait.
 2. A kislány elbizakodott, amikor a felnőttek körében beszélt.
 3. Az elbizakodott srác számos hibát követett el, mielőtt megértette volna a következményeket.
 4. Az elbizakodott játékosok nem tudták felmérni a helyzetüket, így veszítettek.
 5. Az elbizakodott politikusok nem tudták kezelni a helyzetet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: