Elcsigázott szó jelentése

A „elcsigázott” szó egy olyan kifejezés, amely az emberi érzelmek kifejezésére szolgál. Ez az érzés általában hosszú, monoton, unalmas helyzetekben vagy tevékenységekben jelentkezik, amelyekben az emberi lényeknek nincs motivációja a cselekvéshez. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi a „elcsigázott” szó jelentése, és hogyan jelenik meg ez az érzés az életünkben.

Lexikológia

A szó elcsigázott egy olyan állapotot jelent, amikor valaki teljesen kimerült, lelkileg és fizikailag is. Ez leggyakrabban abból adódik, hogy az illető túl sok stresszt és nyomást kapott, és nem tudott megfelelően pihenni, aludni vagy regenerálódni. Az elcsigázottság általában súlyos állapot, amelyet számos tünet jellemez, például alacsony energiaszint, fáradtság, ingerlékenység, szorongás, álmatlanság és a koncentrációs képesség csökkenése. Az elcsigázottság súlyosbodhat, ha az érintett személy továbbra is túlzott stressznek van kitéve, és nem kap megfelelő pihenést és regenerálódást. Az elcsigázottság kezelésének fontos része a megfelelő pihenés és regenerálódás biztosítása, valamint a stresszcsökkentés és a mentális egészség fenntartása.

Etimológia

Az elcsigázott kifejezés eredete a 18. században kezdődik. A kifejezést először egy angol író, William Cowper használta 1782-ben egy verseben, melynek címe The Task volt. Ebben a versben a szerző arról beszélt, hogy milyen nehéz küzdelem az embernek, hogy megtalálja a boldogságot. Cowper használta a „elcsigázott” szót abban az értelemben, hogy az emberek elveszítik a lelkesedésüket, és az életükben elcsigázottnak érzik magukat.

Azóta a kifejezés használata sokat változott, és ma már sokféleképpen használják. Az elcsigázott kifejezés gyakran arra utal, hogy valaki általánosan fáradtnak, kimerültnek érzi magát. Ugyanakkor az elcsigázott szó használható olyan helyzetekben is, ahol valaki fizikailag vagy szellemileg kimerült.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elcsigázott különböző szótárakban eltérő jelentéseket kaphat, de általánosan elmondható, hogy ez a kifejezés valamilyen módon kifejezi, hogy valami vagy valaki elcsigázott. Az Oxford English Dictionary szerint az elcsigázott „állapotban van, amelyben fáradtság, szomorúság, csalódás, vagy kimerültség érzete van”. Az Urban Dictionary szerint elcsigázott „állapotban van, amikor fáradtnak, kimerültnek, kiábrándultnak, letöröttnek, kétségbeesettnek, elkeseredettnek, szomorúnak, csalódottnak, vagy kimerültnek érzi magát”. Mindkét definíció megmutatja, hogy az elcsigázott szó jelentése körülbelül ugyanaz, és egy általános érzelmi állapotot jelöl.

Asszociációk

 • Adásvétel.
 • Aláírás.
 • Jogi nyilatkozat.
 • Bizonyítvány.
 • Megállapodás.
 • Dokumentum.
 • Engedély.
 • Per.
 • Szerződés.

Szinonimák

 1. Átkozott.
 2. Kárhoztatott.
 3. Ítélt.
 4. Megbélyegzett.
 5. Megítélt.
 6. Megszégyenített.
 7. Megszépített.
 8. Megszentelt.
 9. Megszigorított.
 10. Megverte.
 11. Szankcionált.
 12. Számonkért.
 13. Szigorított.
 14. Vádolt.

Példamondatok

 1. Az elcsigázott gyerek a szüleivel együtt sírt.
 2. Az elcsigázott tanulók nem tudták előre látni a következményeket.
 3. Az elcsigázott szülők határozottan elutasították a kérést.
 4. Az elcsigázott diákok később megbánták a döntésüket.
 5. Az elcsigázott vezető nagy nyomásnak volt kitéve.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: