Elcsitít szó jelentése

A „elcsitít” szó jelentése sokak számára ismeretlen lehet. Ez a cikk részletesen megvizsgálja a szó jelentését, és azt is, hogyan használható a különböző kontextusokban. A cikkben bemutatjuk a szó használatát a különböző nyelvekben, és azt is, hogyan lehet ezt a szót használni a mindennapi életben.

Lexikológia

Szó elcsitítás egy közösségben élő emberek közötti konfliktusok esetén használt technika. Az elcsitítás célja, hogy megakadályozza a felek személyes támadásokat és javítsa a kommunikációt. A szó elcsitítás technika alapja, hogy a felek először felfüggesztik a vita folytatását, és elkezdik megérteni egymás nézőpontját. Az elcsitítás segít a feleknek abban, hogy megértsék egymás álláspontját, és jobban megértsék egymás érzéseit. Az elcsitítás egy olyan technika, amely segít a feleknek abban, hogy békében és együttműködésben éljenek egymással, miközben megértik egymás nézőpontját. Az elcsitítás segít a feleknek abban, hogy elkerüljék a személyes támadásokat, és elősegítse az együttműködést.

Etimológia

Az elcsitít szó eredete a latin cicur, ami annyit jelent, hogy „megnyugtatni”. A szó először a 13. században jelent meg, és akkoriban használták ahhoz, hogy leírják a személyeknek azt az állapotát, amikor lecsökkentették a vágyaikat, és megnyugtatták magukat. Az elcsitít szó a 16. században terjedt el, amikor a szónak egy új értelme lett: „megszüntetni a zajt”. A szó akkoriban használták arra is, hogy leírják az embereknek azt az állapotát, amikor megnyugtatják magukat, és elcsendesítik a körülöttük lévő zajt.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elcsitít” számos szótárban megtalálható, és gyakran hasonló jelentéssel bír. The Oxford English Dictionary szerint elcsitít „megszünteti, ami zajos, vagy szünteti meg a zajt”, míg a Merriam-Webster szerint elcsitít „megszünteti, ami zavaró vagy bántó”. Az Oxford Advanced Learner’s Dictionary szerint elcsitít „megszünteti, ami zajos, zavaró, vagy bántó”, míg a Longman Dictionary of Contemporary English szerint elcsitít „megszünteti a zajt, a zavaró hangokat, vagy a zűrzavart”.

Asszociációk

 • kompromisszum.
 • megbékélés.
 • szűkítés.
 • kiegyezés.
 • mérséklés.
 • szabályozás.
 • csökkentés.
 • közös nevező.
 • közös mércé.

Szinonimák

 1. Megnyugtat.
 2. Simít.
 3. Lágyít.
 4. Csitít.
 5. Kiegyensúlyoz.
 6. Rendez.
 7. Nyugtat.
 8. Alábbhagy.
 9. Kordában tart.
 10. Befolyásol.

Példamondatok

 1. A tanár elcsitította a diákokat, hogy folytathassa az órát.
 2. A zajos gyerekeket elcsitította a szülő, mielőtt elment volna.
 3. A rendőr elcsitította a tömeget, hogy megvizsgálhassa a helyszínt.
 4. A főnök elcsitította a munkatársakat, hogy folytathassa a megbeszélést.
 5. A színész elcsitította a közönséget, hogy befejezze a jelenetet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: