Eldicsekedik szó jelentése

Az „eldicsekedés” egy gyakran használt kifejezés, amelyet sokan használnak a mindennapi beszédben. De vajon tudjuk, hogy mi is pontosan az eldicsekedés jelentése? Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó jelentését, és megvizsgáljuk, mikor használhatjuk ezt a kifejezést.

Lexikológia

Szó eldicsekedik akkor fordul elő, amikor valaki önmagát jelentősen felülmúlja mások előtt, hogy elnyerje tiszteletüket és megbecsülésüket. Ez egyfajta túlbecsülés, amikor valaki túlzottan dicsekszik magáról, még akkor is, ha nem igazán érdemelte ki. Ez a magatartás olyan, mint amikor valaki önmagát túlbecsüli, és úgy tesz, mintha jobb lenne, mint mások. A szó eldicsekedésének következményei közé tartozik a mások elutasítása és a kapcsolatok sérülése. Az ilyen magatartás gyakran vezet ahhoz, hogy mások nem szívesen közelednek hozzá, és nem érzik magukat biztonságban vele.

Etimológia

Az „eldicsekedik” szó eredete a latin „dicacitare” szóból származik, amelynek jelentése „beszélni, hogy megdicsérje magát”. A szó először 1620-ban jelent meg a nyelvben, és azóta is használatban van. Az „eldicsekedik” szót általában olyan emberekről használják, akik szeretik megdicsérni magukat, vagy olyan emberekről, akik kihasználják mások bizalmát és tudását. Az „eldicsekedik” szóval gyakran az önzés és a hiúság összefüggésében használják.

Jelentés különböző szótárakban

Az eldicsekedés szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Például az Oxford English Dictionary szerint az eldicsekedés jelentése „a saját képességeinek, teljesítményének, vagy egyéb tulajdonságainak túlzott vagy túlzott mértékű önmagáról való beszéd”. A Cambridge Dictionary szerint az eldicsekedés jelentése „a saját sikereinek, képességeinek, tulajdonságainak, vagy egyéb dolgainak túlzott mértékű mások előtt való megemlítése”. A Merriam-Webster szótár szerint az eldicsekedés jelentése „a saját sikereinek, képességeinek, tulajdonságainak, vagy egyéb dolgainak túlzott mértékű mások előtt való megemlítése, ami a mások előtt való feltűnést célozza”. Tehát az eldicsekedés jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de az általános jelentése mindegyik szótárban ugyanaz: a saját sikereinek, képességeinek, tulajdonságainak, vagy egyéb dolgainak túlzott mértékű mások előtt való megemlítése.

Asszociációk

ént talán elsősorban a szemtelenség, a fölényeskedés jut eszünkbe. Az eldicsekedés az, amikor valaki az elért sikereit, eredményeit, előnyeit hangsúlyozva, túlzott mértékben önmagáról beszél, túlzott mértékben magára hivatkozik, és ezáltal másokat alábecsül.

Szinonimák

dicsekszik, hirdeti magát, magasztalja magát, dicsekedik, hízelgéssel beszél magáról.

Példamondatok

at írhatok:

  1. A kisfiú szívesen eldicsekedik a barátaival, hogy milyen jó tanuló.
  2. Az iskolások szeretnek eldicsekedni a tudásukkal.
  3. A férfi szeret eldicsekedni a szép autójával.
  4. A lányok szívesen eldicsekednek a szép ruháikkal.
  5. A híres emberek szeretnek eldicsekedni a karrierjükkel.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: