Eléállít szó jelentése

A „eléállít” szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a magyar nyelvben. A kifejezés jelentése nem mindenki számára egyértelmű, ezért ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent ez a kifejezés.

Lexikológia

Szó eléállítás azt jelenti, hogy egy szót vagy kifejezést megelőznek a kontextusba illeszkedő más szavakkal. A szó eléállítás hasznos eszköz lehet a szöveg áttekinthetőbbé tételéhez. Az olvasóknak segít megérteni a szöveg mögött álló kontextust. Például, ha egy szövegben a „felhőszakadás” kifejezéssel találkozunk, akkor az eléállítás segít megérteni, hogy a szó egy esőzést jelent. Az eléállításnak köszönhetően az olvasók egyértelműen megérthetik a szöveg jelentését.

Etimológia

Az eléállít szó eredetét a viktoriánus korra vezethetjük vissza. Ekkoriban a rendőrség gyakran használta ezt a kifejezést, amikor előállított egy személyt a bíróság elé. A kifejezés eredetileg az angol „present” igéből származik, amely azt jelenti, hogy „előállítani”. Az eléállít szó eredete tehát az angol nyelvben keresendő, amelyet a viktoriánus korban használtak a rendőrség által végzett előállítások jelzésére.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban elég sokféle lehet. Az Oxford English Dictionary például az eléállít szónak a következő jelentését adja meg: „Megállítani, megakadályozni valamit abban, hogy tovább haladjon.” A Merriam-Webster Dictionary szerint az eléállít szónak a következő jelentése van: „Megállítani, hogy megakadályozzon valamit abban, hogy tovább haladjon.” A Cambridge Dictionary pedig az eléállít szónak a következő jelentését adja meg: „Megállítani valamit abban, hogy továbbhaladjon, hogy megakadályozzon valamit.”.

Asszociációk

  • megállít.
  • megállapít.
  • elrendel.
  • előállít.
  • állítás.
  • korlátoz.
  • szüneteltet.

Szinonimák

1. felállít, állít fel, állít, állítson, állítsa fel, szerel, monte, helyez, állítson össze.

Példamondatok

  1. A múzeumban eléállították a híres festményt.
  2. Az általam eléállított bizonyítékok alapján a bíróság jogerősen ítélte el a vádlottat.
  3. Eléállítottam az asztalra egy szép karácsonyi díszt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: