Elégség szó jelentése

Az elégség szó sokféle értelmezése van, amelyek mindegyike fontos szerepet játszik az életünkben. Az elégségnek számos módja van, amelyek közül néhányat a cikkben részletesebben is kivesézünk. Az elégség különböző módszerei segíthetnek abban, hogy megértsük, hogyan lehet megtalálni a belső békét és harmóniát. Az elégség szó jelentését a cikkben részletesen kivesézzük, és megvizsgáljuk, hogyan tehetjük boldoggá magunkat és másokat.

Lexikológia

A lexikológiai elégség szó egy olyan fogalom, amely azt jelenti, hogy a szó használata megfelelőnek tekinthető a kontextusban. A kifejezés azt sugallja, hogy a szó használata elfogadható, még ha nem is tökéletes. Az elégség szó lehetővé teszi, hogy a szóhasználat megfeleljen a kontextusnak, anélkül, hogy a szó értelme túl pontosan megadott lenne.

Etimológia

Az „elégség” szó etimológiája a latin „sufficit” szóból származik, ami magában foglalja azt az érzést, hogy valami elegendő. A szó az 1500-as években jelent meg az angol nyelvben, és azóta használják azokban az esetekben, amikor valami elegendőnek bizonyul. Az „elégség” szó számos nyelvben előfordul, és hasonló jelentést hordoz, mint az angol. A német „genug”, a spanyol „suficiente”, a francia „suffisant” és az olasz „sufficiente” szavak is egyaránt használatban vannak. Az „elégség” szót számos kultúrában használják annak kifejezésére, hogy valami elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy elérje a kívánt célt. A szó használata a mai napig megfigyelhető a nyelvhasználatban, és egyaránt használják az emberek, hogy jelezzék, hogy valami elegendőnek bizonyul.

Jelentés különböző szótárakban

Az elégség szó jelentése a különböző szótárakban egyaránt megjelenik. A Merriam-Webster szótár szerint az elégség szó jelentése „a megfelelő mértékű, szükséges, vagy kívánt mértékű, vagy mennyiségű”. A Cambridge szótárban az elégség szó jelentése „a valami mértéke, mérete, vagy mennyisége ami szükséges ahhoz, hogy valami működjön, vagy használható legyen”. A Collins szótár szerint az elégség szó jelentése „a megfelelő mennyiségű, mértékű, vagy színvonalú”. Az Oxford szótár szerint az elégség szó jelentése „a megfelelő mértékű, szükséges, vagy kívánt mértékű, vagy mennyiségű”.

Asszociációk

Az elégség szónak sokféle asszociációja lehet. Például, az emberek számára, elégség egy olyan állapot, amelyben kielégítik kívánságaikat, és örömet élveznek az életben. A közösségek számára, elégség egy olyan állapot, amelyben a tagok közösen egymásra támaszkodnak, megosztják a közös értékeket és alapelveket. A vallások számára, elégség egy olyan állapot, amelyben az emberek megértik és megvalósítják Isten akaratát. Az elégség egy olyan állapot, amelyben az emberek teljesen kiegyensúlyozottak, és elégedettek azzal, amit kapnak. Az elégség egy olyan állapot, amelyben az emberek megértik, hogy az élet nem csak a materialista dolgokról szól, hanem arról is, hogy szeretetet és támogatást adjanak egymásnak.

Szinonimák

 1. elegendőség.
 2. megfelelés.
 3. kielégítés.
 4. teljesítmény.
 5. bőség.
 6. többlet.
 7. kifogástalan.
 8. tökéletesség.
 9. rendelkezésre állás.
 10. megelégedés.

Antonímák

Az elégség szónak számos antonimája létezik, amelyek kifejezik a teljesítmény hiányosságát, a kielégítetlenséget, a csalódottságot és a kudarcot. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Elégtelenség – ez a szó azt jelenti, hogy a teljesítmény nem volt megfelelő vagy nem volt elég jó ahhoz, hogy kielégítse az elvárásokat.
 • Kudarc – ez a szó azt jelenti, hogy valaki nem sikerült elérni az elvárt eredményt vagy célt.
 • Csalódottság – ez a szó azt jelenti, hogy valaki kudarcot vallott, vagy valami más miatt elégedetlen volt.
 • Hiányosság – ez a szó azt jelenti, hogy valami hiányzik, vagy nem elégséges a teljesítményhez.
 • Kielégítetlenség – ez a szó azt jelenti, hogy a teljesítmény nem volt megfelelő ahhoz, hogy elégedettséget okozzon.

Példamondatok

 1. Az elégségig főztem a levest, hogy mindenki jól lakjon.
 2. Az elégségig sétáltunk az erdőben, de még nem értünk a vízeséshez.
 3. Az elégségig hallgattam a barátomat, de nem tudtam elfogadni a döntését.
 4. Az elégségig vártam az áruk érkezésére, mire megérkeztek.
 5. Az elégségig tanultam a tesztekre, de mégsem sikerült jól teljesítenem.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: