Elégtelen szó jelentése

A szó „elégtelen” sokféle jelentéssel bír, attól függően, hogy milyen kontextusban használjuk. Az elégtelen jelentése néhány esetben pozitív, míg más esetekben negatív. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a „elégtelen” szó jelentését, hogy jobban megérthessük, hogyan lehet használni.

Lexikológia

Az elégtelen szó lexikológiája olyan szavakat foglal magában, amelyek kifejezik a negatív érzéseket és véleményeket. Ezek a szavak lehetnek káromkodások, sértő szavak, átkozódások, és más olyan kifejezések, amelyek kifejezik a csalódást, a dühöt, a szomorúságot, a félelmet, és más hasonló érzéseket. Ezek a szavak gyakran használatosak a mindennapi beszélgetésekben, és sok esetben segítenek a kommunikációban. A lexikológiai szavak nemcsak kifejezhetik a negatív érzéseket, hanem azokat is, amelyek pozitív érzelmeket tükröznek, mint például a szeretet és az öröm. Ezek a szavak segítenek kifejezni és megérteni a másik személy érzéseit, és ezáltal jobban megérteni a másik személyt.

Etimológia

Az elégtelen szó eredete a 15. századi latin elégtelen szóból, amelynek jelentése „nem elegendő”. A szó a negatív prefixummal, az „in-” -nel és a „legere” -vel kombinálva alakult ki, amely azt jelenti, hogy „kivonni” vagy „levonni”. A szó gyökerei a görög „legein”, amelynek jelentése „összeadni” vagy „összehasonlítani”. A szót először a 15. században használták, a „legere” szóból származó „elegere” szóval kombinálva. Az „in-” prefixum használatával a szó jelentése „nem elegendő”. A szó eredetileg azt jelentette, hogy valamit „nem elég” vagy „nem elég jó”. Azóta a szó jelentése megváltozott, és ma inkább „elégtelen” vagy „nem megfelelő” jelentéssel bír.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban az elégtelen szó jelentése egy kifejezés, amely arra utal, hogy a teljesítmény, a munka, a tevékenység vagy bármi más nem éri el a várt színvonalat. Az elégtelen szó általában akkor használatos, amikor valami nem működik megfelelően, ha a munka nem elég jó, vagy ha valaki nem teljesítette a feltételeket. Ez azt jelenti, hogy a teljesítmény, amit elvárnak, nem elég jó ahhoz, hogy megfeleljenek a várakozásoknak. Az elégtelen szó jelentése tehát az, hogy valami nem teljesíti az elvárásokat.

Asszociációk

Az elégtelen szó sokféle asszociációt vált ki az emberekben. Az elégtelen szó megidézheti a kudarc, a szomorúság, a csalódás, a frusztráció, a szorongás, a szégyen és a kudarc érzését. Az elégtelen szó arra is emlékeztethet bennünket, hogy kudarcként kezeljük a helyzetet, amellyel szembesülünk. Az elégtelen szó arra is emlékeztethet bennünket, hogy nem tudtuk megvalósítani az elvárásainkat, és hogy nem tudtuk elérni a kitűzött célokat. Az elégtelen szó arra is emlékeztethet bennünket, hogy nem volt elég erőfeszítésünk ahhoz, hogy elérjük az elvárt eredményeket. Az elégtelen szó arra is emlékeztethet bennünket, hogy nem tudtuk megtalálni a megoldást a problémára, és hogy nem sikerült elérni az elvárt eredményeket. Az elégtelen szó arra is emlékeztethet bennünket, hogy nem tudtuk megvalósítani a céljainkat, és hogy nem voltunk képesek elérni a kitűzött célokat.

Szinonimák

 1. hiányos.
 2. korlátozott.
 3. kifogásolható.
 4. megfelelőtlen.
 5. kielégítetlen.
 6. elévült.
 7. alkalmatlan.
 8. gyenge.
 9. sikertelen.
 10. szegényes.

Antonímák

Az elégtelen szónak számos antonimája van, amelyek segítségével a kifejezés erőteljesebb, pozitívabb módon adható vissza. Ezek közé tartoznak a következők: kiváló, kifogástalan, megfelelő, kielégítő, kiemelkedő, korrekt, kiemelkedő, tökéletes, kifogástalan, remek. Ezek a szavak jelzik, hogy a teljesítmény vagy a munka kiváló, kifogástalan minőségű, és megfelel az elvárásoknak. Ezek a szavak segítenek kifejezni a pozitív visszajelzést, és jól illeszkednek egy szakmai környezetbe.

Példamondatok

 1. A tanulmányi eredményei elégtelenek voltak, így nem sikerült felvételt nyernie az egyetemre.
 2. Az előadását elégtelennek minősítette a tanár.
 3. Az elvégzett munkája elégtelen volt, így nem kapott díjat.
 4. Az állásinterjún elégtelen válaszokat adott, ezért nem kapott állást.
 5. Az előadás elégtelen tartalommal rendelkezett, ezért nem kapott jó jegyet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: