Eleinte szó jelentése

A „eleinte” szó egy nyelvi szó, ami gyakran használatos az angol és más nyelvek beszédében. Ez a szó többféle jelentéssel rendelkezik, és sokféle módon használható. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „eleinte” szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható a mondatokban.

Lexikológia

Szó eleinte egy kifejezés, amely arra utal, hogy a szó eredetileg egy másik szóból ered. Az eredeti szó általában más nyelvből származik, és a mai használatban megváltozott annyira, hogy már nehezen felismerhető. Például a szó „televízió” eredetileg a latin „tele” (távol) és a „vizió” (látás) szavak összetételéből származik. A szó eleinte jelentése tehát az, hogy a szó eredetileg más szavakból állt, de ma már a korábbi jelentése eltűnt.

Etimológia

Az eleinte szó eredete nagyon régre nyúlik vissza. A kifejezés az ógörög „eilein” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „először”. A szó először a Pindarosz dolgozataiban jelent meg, ahol azt jelentette, hogy valami először történt. Az ógörög szó használata a középkorban is megmaradt, de ekkor már a szó többféle jelentéssel rendelkezett. A kifejezés azt jelenti, hogy valami először történt, de azt is jelenti, hogy valami először történik. Az eleinte szó a mai napig használatban van, többnyire azt jelentve, hogy valami először történt vagy történik.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint a szó jelentése „egy közvetlenül kimondott vagy írott szó, kifejezés vagy mondat, amely egy önálló gondolatot fejez ki”. A Merriam-Webster szerint a szó jelentése „egy szavakból álló kifejezés, amely közvetlenül kimondott vagy írott szó vagy kifejezés, amely egy önálló gondolatot fejez ki”. A Webster’s Third New International Dictionary szerint a szó jelentése „egy szavakból álló kifejezés, amely egy közös jelentéssel rendelkezik, és amely közvetlenül kimondott vagy írott szó, kifejezés vagy mondat, amely egy önálló gondolatot fejez ki”.

Asszociációk

 • szárnyalás.
 • magaslat.
 • szabadság.
 • felszabadulás.
 • kaland.
 • öröm.
 • változás.
 • születés.
 • újrakezdés.
 • álmodozás.

Szinonimák

 1. Próbálkozás.
 2. Kísérlet.
 3. Törekvés.
 4. Megkísérlés.
 5. Nevezés.
 6. Út.
 7. Küzdelem.
 8. Vállalkozás.
 9. Indítás.
 10. Lépés.

Példamondatok

 1. Az eleinte szép idő hamarosan megváltozott.
 2. Az eleinte összetartó csapat lassan szétszéledt.
 3. Az eleinte bizalmas viszonyok hamarosan meghűltek.
 4. Az eleinte kedvező helyzet hamarosan megváltozott.
 5. Az eleinte bizalmas kapcsolatok végül megszűntek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: