Eleje szó jelentése

Az „eleje” szó számos jelentése van, amelyek közül néhány a következők: a kezdet, a kezdőpont, az első rész, a kezdő lépés, a kezdődés és a kezdődik. A szó használata attól függ, hogy milyen kontextusban használjuk. Az „eleje” szót gyakran használjuk a történetek, szövegek és összefüggések kifejezésére. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az „eleje” szó használatának különböző módjait, és megvizsgáljuk, hogy milyen kontextusokban használhatjuk.

Lexikológia

A szó elejét azok a különböző hangok és betűk jelentik, amelyek egy szó első részét alkotják. A szó elejének fontos szerepet játszik a szavak helyesírásában, mivel a helyesírás szabályai szerint a szavakat általában a szó elején alkotó hangok alapján kell írni. A szó elejének különböző jelentései is lehetnek, attól függően, milyen szót használnak. Például, ha egy szó első részének hangjai „pre-” lesznek, akkor a szó előre jelentésű. Ha a szó elejének hangjai „anti-” lesznek, akkor az a szó ellentétes jelentést fog kifejezni.

Etimológia

Az eredeti latin szó, a quo, ami „honnan” jelent, közelebb áll az „eleje” szó eredetéhez. A quo szó már az ókori rómaiak által használt szó volt, amelyet az első szövegekben találhatunk meg. Az eredeti szó alapján az eleje szó, amit ma használunk, eredetileg „honnan” jelentett. Az idők folyamán azonban a jelentése megváltozott, és az eleje szó ma már arra utal, hogy egy adott dolognak, történetnek vagy helyzetnek melyik része az első.

Jelentés különböző szótárakban

Az eleje szó jelentése változik a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint az eleje szó jelentése „a valami kezdetének, első részének vagy fázisának” ideje vagy helye. A Merriam-Webster szótár szerint az eleje szó jelentése „a valami kezdetének, első részének vagy fázisának” ideje vagy helye, de kiterjedhet a „valamiről való első tudomásulvételre” is. A Cambridge Dictionary szerint az eleje szó jelentése „az idő, a hely vagy a folyamat kezdete”.

Asszociációk

 • kezdet.
 • indulás.
 • kezdő lépés.
 • alapok.
 • kiindulás.

Szinonimák

 1. Kezdete.
 2. Elején.
 3. Kezdet.
 4. Indul.
 5. Komolyodik.
 6. Felkezdődik.
 7. Folyamatba lép.
 8. Elkezdődik.
 9. Megkezdődik.
 10. Kibontakozik.

Példamondatok

 1. Az út elején két kanyarral kellett megküzdenem, hogy elérjek a végére.
 2. Az elején nehéz volt megtanulni a dal szövegét, de végül sikerült.
 3. Az elején sokan kételkedtek az ötletemben, de végül bebizonyítottam, hogy működik.
 4. Az elején kicsi volt a csapat, de végül sikerült a nagyobb létszámú csapatot összehozni.
 5. Az elején kicsi volt a nyeremény, de végül sikerült nagyobb összeget szereznem.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: