Elektrodinamika szó jelentése

Az elektrodinamika az elektromos tér és az elektromos áramok mozgásának tanulmánya. A szó eredete a görög „elektron” (ami borostyánra utal) és a „dynamis” (ami mozgást jelent) szavakból származik. Az elektrodinamika fontos szerepet játszik az elektromos és elektronikus eszközök tervezésében és fejlesztésében, valamint a modern fizika és mérnöki tudományokban. Ez a cikk bemutatja az elektrodinamika alapvető fogalmait és jelentőségét.

Lexikológia

Az elektrodinamika a fizika egyik ága, amely az elektromos és mágneses jelenségekkel foglalkozik. A szó eredete a görög „elektron” (ezüst) és „dynamis” (erő) szavakból származik, így az elektrodinamika szó szerint az elektromos erők tanulmányozását jelenti.

Az elektrodinamika a klasszikus fizika egyik alapvető területe, amelynek fő célja a villamos és mágneses mezők tulajdonságainak és viselkedésének megértése. Az elektromos mezők olyan erőterek, amelyeket töltések hoznak létre, míg a mágneses mezők olyan erőterek, amelyeket mozgó töltések vagy mágneses anyagok generálnak.

Az elektrodinamika számos fontos alkalmazása van a mindennapi életben, például az elektromos áram előállításában és használatában, a rádió- és televízióadásban, az elektromos motorokban és generátorokban, valamint az orvosi képalkotó eszközökben. Az elektrodinamika fontos szerepet játszik a modern fizika más területein is, például a kvantummechanikában és a relativitáselméletben.

Etimológia

Az elektrodinamika szó eredete a görög „elektron” és „dynamis” szavakból származik, amelyeknek jelentése „borostyán” és „erő” vagy „mozgás”. Az ókori görögök már ismerték a borostyán elektromos tulajdonságait, és felismerték, hogy az elektromos töltések mozgása okozza az elektromos erőt. Az elektrodinamika tudománya azonban csak a 19. században kezdett el fejlődni, amikor James Clerk Maxwell matematikailag leírta az elektromágneses hullámok terjedésének folyamatát. Az elektrodinamika ma már a fizika egyik fontos területe, amely a villamos és mágneses jelenségekkel foglalkozik.

Jelentés különböző szótárakban

Az elektrodinamika szó jelentése a különböző szótárakban nem egységes. Általánosságban az elektrodinamika a fizika egyik ága, amely az elektromos és mágneses jelenségekkel foglalkozik. Az elektromos jelenségek az elektromos töltések és azok mozgása, míg a mágneses jelenségek a mágneses mezővel és a mágneses erővel kapcsolatosak.

A Cambridge Dictionary szerint az elektrodinamika a fizika területe, amely az elektromos és mágneses jelenségekkel foglalkozik, amelyeket az elektromos töltések és azok mozgása okoz. Az Oxford Dictionary szerint az elektrodinamika az elektromos és mágneses jelenségekkel foglalkozó fizikai ág. A Merriam-Webster Dictionary szerint az elektrodinamika a fizika területe, amely az elektromos töltések és azok mozgása által okozott elektromos és mágneses jelenségekkel foglalkozik.

Az elektrodinamika szó eredete a görög „elektron” és „dynamis” szavakból származik, amelyek az elektromosság és a mozgás fogalmait jelentik. Az elektrodinamika fontos szerepet játszik a modern technológiában, például az elektromos áram, a rádióhullámok, a mikroelektronika és a számítástechnika területén.

Asszociációk

 • Fizika.
 • Elektromosság.
 • Elektromágnesesség.
 • Maxwell egyenletek.
 • Elektromos mező.
 • Elektromos áram.
 • Elektromos tér.
 • Elektromos töltés.
 • Faraday törvénye.
 • Lorentz erő.
 • Elektromos indukció.
 • Elektromos hullámok.
 • Vezetők és szigetelők.
 • Elektromos áramkörök.
 • Elektromos gépek és eszközök.

Szinonimák

 1. elektromágnesesség.
 2. elektromos dinamika.
 3. elektromos erőtan.
 4. elektromos jelenségek tanulmánya.
 5. elektromos tér.
 6. elektromos töltések mozgása.
 7. elektromos áramtan.
 8. elektromos jelenségek dinamikája.
 9. elektromos mezőtan.
 10. elektromágneses hullámok tanulmánya.

Példamondatok

 1. Elektrodinamika a fizika egyik ága, amely a töltött részecskék mozgását és kölcsönhatását tanulmányozza elektromos és mágneses mezőkben.
 2. Az elektromos áramkörök működése alapvetően az elektrodinamika törvényeire és jelenségeire épül.
 3. Az elektrodinamika elmélete szerint a mozgó töltött részecskék által létrehozott mágneses mezők kölcsönhatásba lépnek egymással, és ezeknek a kölcsönhatásoknak köszönhetően alakulnak ki az elektromos áramok.
 4. Az elektrodinamikai jelenségek közé tartozik például a Faraday-féle indukció, amely az elektromos áramot létrehozó mágneses mezők változására adott válaszreakció.
 5. Az elektrodinamika elmélete alapvető fontosságú a modern fizikában, és számos alkalmazási területen hasznosul, például az elektromos motorok és generátorok tervezésében és működtetésében.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: