Elektrokardiográf szó jelentése

Az elektrokardiográf szó jelentése az elektrokardiográfiai vizsgálatot végző eszköz, amely az emberi szív elektromos aktivitását méri és rögzíti. Az elektrokardiográfiai vizsgálat segítségével az orvosok képet kapnak a szív működéséről, a szívritmusról és az esetleges szívbetegségekről. Az elektrokardiográfiai vizsgálat egy gyors és nem invazív eljárás, amely segíti az orvosokat a szívbetegségek korai felismerésében és kezelésében.

Lexikológia

Az elektrokardiográf szó a görög „elektron” és „kardia” szavakból származik, jelentése pedig „szív elektromos aktivitásának grafikus megjelenítése”. Az elektrokardiográfia egy olyan diagnosztikai eszköz, amely segít az orvosoknak azonosítani a szívbetegségeket és a szívproblémákat. Az elektrokardiográfiai vizsgálat során a beteg mellkasára és végtagjaira elektródákat helyeznek, amelyek érzékelik a szív elektromos aktivitását. Az elektrokardiográf gép ezután az érzékelők által gyűjtött adatokat átalakítja és megjeleníti az EKG grafikonon. Az EKG grafikon a szív elektromos tevékenységének ábrázolása, amely segít az orvosoknak azonosítani a szívritmuszavarokat, a szívizom elégtelenséget, a szívizom infarktust és más szívproblémákat. Az elektrokardiográfiai vizsgálat fájdalommentes és nem invazív, és segít az orvosoknak a szívbetegségek korai felismerésében és kezelésében.

Etimológia

Az „elektrokardiográf” szó eredete a görög nyelvből származik. Az „elektron” szó jelentése az „elektromosság”, míg a „kardiográf” szó a „szív” és a „grafé” (írás) szó összetételéből áll. Az elektrokardiográfia egy olyan diagnosztikai eszköz, amely az elektromos aktivitás felvételével vizsgálja a szív működését. Az első elektrokardiográfot 1901-ben találta fel Willem Einthoven holland orvos, aki az elektromos jeleket felvételét egy új eszközzel, a string galvanométerrel tette lehetővé. Az elektrokardiográfia azóta az egyik legfontosabb módszer a szívbetegségek diagnosztizálására és kezelésére. Az elektrokardiográfia fejlődése azonban nem állt meg Einthoven találmányával, az újabb technológiák és fejlett számítógépes programok segítségével ma már még pontosabb és hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre a szívbetegségek diagnosztizálására és kezelésére.

Jelentés különböző szótárakban

Az elektrokardiográf szó egy összetett kifejezés, amely az elektrokardiográfia nevű orvosi eljárást jelöli. Az elektrokardiográfia a szív elektromos aktivitásának rögzítésére szolgáló diagnosztikai módszer, amely a szív elektromos impulzusait regisztrálja és ábrázolja. Az elektrokardiográf szó jelentése tehát az elektrokardiográfiai eljáráshoz kapcsolódik.

A kifejezés eredete a görög „kardia” (szív) és „grapho” (írni) szavakból származik, ami a szív elektromos aktivitásának írásbeli rögzítésére utal. Az elektrokardiográf szó jelentése tehát a szív elektromos aktivitásának rögzítésére szolgáló eszköz vagy módszer.

Az elektrokardiográf szó jelentése számos szótárban megtalálható, és általában az elektrokardiográfiai eljárással kapcsolatos fogalmakat magyarázza. Az elektrokardiográfia az orvostudományban széles körben használt diagnosztikai módszer, amely lehetővé teszi a szívbetegségek korai felismerését és kezelését. Az elektrokardiográf szó jelentése tehát nemcsak a szó etimológiájára utal, hanem a modern orvostudomány fejlettségére és az emberi egészség megőrzésére is.

Asszociációk

 1. Szívbetegségek diagnosztizálása.
 2. Elektromos jelenségek mérése a szívben.
 3. EKG vizsgálat.
 4. Szívritmuszavarok kimutatása.
 5. EKG papír.
 6. Orvosi műszer.
 7. Kardiológiai vizsgálat.
 8. Elektromos impulzusok.
 9. Szívizomzat állapota.
 10. Szívfrekvencia mérése.

Szinonimák

 • EKG.
 • szívritmuszavar vizsgáló.
 • szívmonitor.
 • elektrokardiogram.
 • szív-elektromos vizsgálat.
 • kardiográfia.
 • szívdiagnosztika.
 • szív- és érrendszeri vizsgálat.
 • kardiológiai vizsgálat.
 • szívtevékenység mérő.
 • elektrokardiogramm.
 • szívritmuszavar diagnosztizáló.
 • szívmonitorozás.
 • kardiovaszkuláris vizsgálat.
 • szív- és érrendszeri diagnosztika.

Példamondatok

 1. Az orvosok elektrokardiográffal vizsgálták a beteg szívét.
 2. Az elektrokardiográf segítségével pontosan meg lehet határozni a szívritmuszavarokat.
 3. Az elektrokardiográf egy olyan eszköz, amely segítségével rögzíthető a szív elektromos aktivitása.
 4. Az elektrokardiográf a szívbetegségek diagnosztizálásának és kezelésének fontos eszköze.
 5. Az elektrokardiográf eredményei alapján az orvosok dönthetik el, hogy szükség van-e további vizsgálatokra vagy kezelésekre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: