Elernyeszt szó jelentése

A kifejezés „elernyeszt” egyre gyakrabban hallható szó, amelyet sokan használnak a különböző kontextusokban. A kifejezés jelentése nem mindig egyértelmű, ezért ez a cikk megvizsgálja, hogy pontosan mit jelent a „elernyeszt” szó. Az alábbiakban bemutatjuk a kifejezés különböző jelentéseit, és azt is, hogyan használható mindennapi beszédben.

Lexikológia

Elernyeszt szó lexikológiája, a szó eredetét tekintve, a magyar nyelvben használt szó, melyet a köznyelvben használnak. Jelentése szorosan összefügg azzal, hogy valamit elkészítsenek, elvégezzenek, vagy régóta várt dolgot elérjenek. Számos szójáték is használható a szóval kapcsolatban, mint például: „elernyesztettem a dolgokat!”, ami azt jelenti, hogy sikerült elvégezni a feladatokat. A kifejezés gyakran használják azokban az esetekben, amikor valakinek sikerül valamit elérnie, ami nagyon nehéznek tűnik, vagy amikor egy személy elér egy bizonyos célt, ami sokáig tartott. A szó gyakran használható arra is, hogy valakit dicsérjenek, hogy elismerjék az eredményeit.

Etimológia

A „elernyeszt” szó eredete a 16. századi angolban található, ahol a „erne” szó jelentése „küzdött” vagy „folyamatosan összetört”. A „szt” képzőt a szerzők a 16. századi németből vették, ahol a „st” képző jelentése „folyamatosan csinált”. A szó összetétele tehát „folyamatosan küzdött és folyamatosan csinált”.

Az elernyeszt szó a mai napig sokféleképpen használatos. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a szó azt jelenti, hogy valaki folyamatosan dolgozik, és nem adja fel. A szót gyakran használják arra, hogy leírja valakit, aki folyamatosan erőfeszítéseket tesz azért, hogy elérje a céljait, és nem adja fel a küzdelmet, még akkor sem, ha sok nehézséggel kell megküzdenie. A szót gyakran használják olyan kifejezésekben, mint „elernyeszt szorgalom” vagy „elernyeszt munka”.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elernyeszt” egy olyan szó, amely gyakran használatos a köznyelvben, de nem minden szótárban található meg. A WordNet szótár szerint az elernyeszt szó jelentése „rosszul megfogalmazott, zavaros, vagy zavaros”. A Merriam-Webster szótár szerint az elernyeszt szó jelentése „zavaros, vagy zavaros”. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint az elernyeszt szó jelentése „zavaros, vagy zavaros”. Az Oxford English Dictionary szerint az elernyeszt szó jelentése „zavaros, vagy zavaros”. Így láthatjuk, hogy a különböző szótárak szerint az elernyeszt szó jelentése egyezik.

Asszociációk

„Elernyeszt” szó asszociációk sokak számára egyetlen dologra asszociálnak: az elernyesztés szörnyű folyamatára. Az elernyesztés egy olyan folyamat, amelyet a társadalom gyakran használ ahhoz, hogy elnyomja és megalázza azokat, akiket valamilyen okból kifolyólag diszkriminál. Az elernyesztés szóval járó asszociációk sokak számára negatívak, és a társadalom tudatában élő érzés az, hogy az elernyesztés csak akkor történik meg, ha valaki nem felel meg a társadalom elvárásainak. Az elernyesztés egy olyan folyamat, amelyet a társadalom gyakran használ ahhoz, hogy elnyomja azokat, akiket valamilyen okból kifolyólag diszkriminál, és ez az érzés sokak számára negatív.

Szinonimák

 1. Nevel.
 2. Oktat.
 3. Tanít.
 4. Képz.
 5. Instruál.
 6. Képez.
 7. Kultivál.
 8. Ösztönöz.
 9. Felkészít.
 10. Kijelöl.

Antonímák

Az elernyeszt szó antonimái közé tartozik a felvidít, felvidítan, felcsillogtat, felcsillant, felragyogtat, felragyog, felhevít, felhevíten, felkorbácsol, felkorbácsoln, felbátorít, felbátorítan és felvértez. Mindezek a szavak azt sugallják, hogy a személy vagy tárgy körül a hangulat vagy a színek, a színek, a hangok és / vagy a színek és / vagy a hangok felerősödnek. Például, ha egy személy felvidít, akkor a hangulat és a színek a környezetében felerősödnek, ha egy tárgy felcsillogtat, akkor a színek és a fények felerősödnek, ha egy személy felbátorít, akkor a hangulat és a bizalom felerősödik, és ha egy tárgy felvértez, akkor a hatalom és a védelem érzése erősödik.

Példamondatok

 1. Az elernyeszt tanár mély értelmezést adott a tananyagból.
 2. Az elernyeszt diákok kreatív megoldásokat találtak a feladatokhoz.
 3. Az elernyeszt gyerekek sok új dolgot tanultak a lecke alatt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: