Elesteledik szó jelentése

A kifejezés „elesteledik” egy közös kifejezés, ami gyakran használatos olyan helyzetekben, amikor valakinek le kell mondania valamiről vagy valamit elhalasztania. Ez a kifejezés sokféle értelmezéssel rendelkezik, és számos kontextusban használható. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „elesteledik” szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogy milyen kontextusokban használható.

Lexikológia

Az elesteledés egy olyan jogállást jelent, amely lehetővé teszi, hogy a bíróság egy személyt, aki bűncselekményt követett el, büntetés nélkül elengedjen. Az elesteledés egy erős intézkedés, amely bizonyos feltételek teljesítése esetén elengedheti a bűncselekmény elkövetőjét. Az elesteledés előnyei közé tartozik, hogy a bűncselekmény elkövetőjének nem kell börtönbüntetést letöltenie, és nem lesznek feljegyzései a bűncselekmény elkövetőjének bűnügyi nyilvántartásában. Az elesteledés nem jelenti azt, hogy a bűncselekmény elkövetője bűnösnek találtatik, hanem csak azt jelenti, hogy a bíróság úgy dönt, hogy a bűncselekmény elkövetője nem szolgál ki büntetést. Az elesteledés lehetővé teszi, hogy a bűncselekmény elkövetője továbblépjen, és új életet kezdhessen.

Etimológia

Az elesteledik szó eredete régóta témája a nyelvészeknek. Az egyik elmélet szerint ez a kifejezés a 14. században jött létre, amikor a királyi udvarban használták. A szó eredetileg arra utalt, hogy a király egy bizonyos személyt engedett el a szolgálati pozíciójából. Az elesteledik kifejezés eredeti jelentése az volt, hogy „elengedik a szolgálatot”, vagyis a király megszabadította a szolgálatától. Azóta a kifejezés jelentése megváltozott, és ma már arra utal, hogy valakit elbocsátanak a munkahelyéről.

Jelentés különböző szótárakban

Az elesteledik szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótárban az elesteledik szó jelentése: „megtagadni valakitől vagy valamitől a kívánt vagy várt dolog eléréséhez szükséges jogot, szabadságot vagy engedélyt”. A Cambridge szótárban az elesteledik szó jelentése: „megtagadni valakinek, hogy valamit tegyen, amit szeretne, vagy valamit kapjon, amit szeretne”. Az Oxford szótárban az elesteledik szó jelentése: „megtagadni valakinek az engedélyt, jogot vagy szabadságot, amire szüksége van ahhoz, hogy valamit tegyen vagy elérjen”.

Asszociációk

 • fény.
 • csillag.
 • sztár.
 • galaxis.
 • kozmosz.
 • bolygó.
 • világűr.
 • csillagászat.
 • Hold.
 • naprendszer.
 • univerzum.

Szinonimák

 1. Álltak.
 2. Megálltak.
 3. Megállapodtak.
 4. Megállapítottak.
 5. Megszüntek.
 6. Megegyeztek.
 7. Egyetértettek.
 8. Kiegyeztek.
 9. Összhangban voltak.
 10. Konszenzusban voltak.

Példamondatok

 1. Az elesteledik rémálmok végül elmúltak.
 2. A könyv elesteledik jeleneteket tartalmaz.
 3. A művész elesteledik alkotásokkal ismert.
 4. Az elesteledik hangulatot a zene teremtette meg.
 5. Az elesteledik személynek sok barátja volt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: