Élesztés szó jelentése

Az élesztés egy olyan folyamat, amelynek során a szénhidrátokat enzimek segítségével glükózzá és alkohollá bontják, és ezt használják fermentációs folyamatokhoz. Az élesztés egy ősi eljárás, amely már az ókori Egyiptomban is használatos volt, és számos alapvető élelmiszer- és italtermék előállításának alapja. Az élesztésnek számos előnye van, beleértve a tápanyagok felszabadítását, a bizonyos mikroorganizmusok szaporodásának elősegítését, valamint a különböző élelmiszer- és italtermékek ízének és textúrájának javítását.

Lexikológia

A szó élesztés egy olyan kifejezés, amely a közösségi média és a közösségi tartalom megosztásán alapszik. Az élesztés célja, hogy felkeltse a figyelmet és érdeklődést olyan témák iránt, amelyekre korábban nem volt jelentős figyelem. Az élesztésnek köszönhetően elérhetővé válnak olyan információk, amelyek korábban nem feltétlenül voltak elérhetőek. Az élesztésnek köszönhetően a felhasználók könnyebben megtalálhatják és megoszthatják a kívánt információkat. Az élesztés segíthet egy téma elterjedésében, így a felhasználók könnyebben megtalálhatják és megoszthatják az információkat. Az élesztés egy olyan folyamat, amely segíthet abban, hogy egy téma elterjedjen és nagyobb figyelmet kapjon.

Etimológia

Az „élesztés” szó eredete közvetlenül kapcsolódik a közhiedelemmel, miszerint az élesztőt évszázadok óta használják az élelmiszerek előállításához. A szó első felbukkanása az 1500-as években történt, amikor a sörfőzés elkezdődött. Az élesztőt nyers formában használták a sörfőzésben, és először a német nyelvben jelent meg a szó „élesztés” formájában. A német szó eredete abból a kifejezésből származik, amelyet a sörfőzők használtak a sör elkészítéséhez, amelynek jelentése „élesztőt hozzáadni”. Az élesztés szó a köznyelvben is használatos lett, és a mai napig használják a sütemények, kenyér és más ételek előállítására.

Jelentés különböző szótárakban

Az élesztés szó sokféle szótárban megtalálható, de a jelentése eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az élesztés „az élesztőgombák okozta fermentációs folyamat, amelyet főleg a sör és a kenyér előállításához használnak”. Az Oxford English Dictionary szerint az élesztés „a természetesen előforduló élesztőgomba-fajok által okozott fermentációs folyamat, amelyet főleg a sör és a kenyér előállításához használnak”. A Cambridge Dictionary szerint az élesztés „a bizonyos élelmiszerek, például a kenyér vagy a sör előállításához használt folyamat, amelyben élesztőgombák okozzák a fermentációt”. Az élesztés szó jelentése tehát némi eltérésekkel megegyező, de minden esetben az élesztőgombák által okozott fermentációs folyamatot jelöli.

Asszociációk

 • kenyér.
 • élesztő.
 • sütés.
 • liszt.
 • tészta.
 • tej.
 • olaj.
 • só.
 • cukor.

Szinonimák

 1. fermentálás.
 2. erjesztés.
 3. kovászolás.
 4. kihűlés.
 5. érlelés.
 6. serkentés.
 7. duzzasztás.
 8. aktiválás.
 9. meghajtás.
 10. felfuttatás.

Példamondatok

 1. A kenyér élesztéséhez szükségem van a kovászhoz.
 2. Az élesztés kulcsfontosságú a sütésben.
 3. A sör élesztéséhez erjesztőgombákat használnak.
 4. A pékségben az élesztés a legfontosabb lépés.
 5. A kovász élesztése elengedhetetlen a sütemények sikeréhez.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: