Élesztget szó jelentése

A szó „élesztget” sokféle jelentéssel rendelkezik, amelyek közül a legfontosabbak közül néhányat a cikkben megvizsgálunk. A kifejezés eredete a régi magyar nyelvből származik, és a főbb jelentései között szerepel a táplálás, a főzés, a feldolgozás és a táplálékkészítés. Az élesztgetés a konyhában és a háztartásban is elterjedt, és a különböző ételek elkészítéséhez is használható. A cikk részletesen bemutatja az élesztgetés különböző módjait és előnyeit.

Lexikológia

A szó élesztgetése magában foglalja a közösségi kapcsolatok építését és fenntartását, valamint a szó előnyeinek megteremtését és megőrzését. A szó élesztgetése azonban nem csak a kommunikációs eszközök használatával történik, hanem a közösségi események és programok szervezésével is. Az ilyen események és programok lehetővé teszik, hogy az emberek megismerjék egymást, megtalálják a közös érdekeket és közösen dolgozzanak ezeken az érdekeken. Az ilyen események és programok segítenek abban, hogy a közösség tagjai egymással kapcsolatba lépjenek, és támogassák egymás munkáját. Az ilyen események és programok segíthetnek abban is, hogy egy közösség tagjai közösen teremtsenek új ötleteket, és közösen fejlesszék ezeket a koncepciókat. Az ilyen események és programok segíthetnek abban is, hogy a közösség tagjai megismerjék egymás világát és értékeit, és együttműködve dolgozzanak együtt a közösség javára.

Etimológia

Az élesztget szó eredete visszavezethető a 12. században használt angol szóra, a „leven” szóra. A „leven” szó akkoriban a kovászolt kenyérre utalt, ami egy olyan kenyér volt, amelyet élesztővel készítettek. A „leven” szó eredete a német szó, a „leaven” szóból származik, amely maga is a latin „levare” szóból származik, ami maga is az „emelkedni” jelentéssel bír. Az élesztget szó eredetileg csak a kenyér élesztésére utalt, de az évek során a szó jelentése kibővült, és ma már arra is utal, hogy valamit „megelevenítsünk”, vagyis életet leheljünk valamibe.

Jelentés különböző szótárakban

Az élesztget szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az élesztget szó jelentése „felkelteni, serkenteni vagy fenntartani az érdeklődést, a szeretetet, a szenvedélyt vagy a haragot”. A Merriam-Webster szótár szerint az élesztget szó jelentése „felkelteni vagy fenntartani a figyelmet, az érdeklődést vagy az érzelmeket”. A Cambridge szótár szerint az élesztget szó jelentése „valakit vagy valamit felkelteni vagy ébren tartani, különösen érdeklődést, szenvedélyt vagy haragot”. Mindegyik szótár egyetért abban, hogy az élesztget szó jelentése valamilyen érzelmet vagy érdeklődést ébreszt fel, és tart fenn.

Asszociációk

 • kovászolás.
 • sörfőzés.
 • tésztafélék.
 • élesztő.
 • élesztőgomba.
 • fermentáció.
 • kenyér.
 • cukor.
 • liszt.
 • sütés.

Szinonimák

 1. Felfuttat.
 2. Készít.
 3. Erjeszt.
 4. Kihajt.
 5. Fermentál.
 6. Lefőz.
 7. Főz.
 8. Kever.
 9. Kocsonyásít.
 10. Összekever.

Példamondatok

 1. A pékségben élesztgetik a friss kenyeret.
 2. A sörfőzők élesztgetik a sört.
 3. A konyhában élesztgettük a pizzatésztát.
 4. Az élesztgetés segít megőrizni a tészta rugalmasságát.
 5. Az élesztgetéssel a tészta nagyobb mennyiségű gázt képes előállítani.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: