Élettörténet szó jelentése

Az élettörténet egy olyan fogalom, amely a személyes történelem összefoglalását jelenti. Az élettörténetek bemutatják, hogy hogyan alakult egy személy élete, és milyen tapasztalatokat és kihívásokat sikerült megoldaniuk. Az élettörténetek segíthetnek abban, hogy jobban megértsük a másik személyt, és mélyebb érzelmi kapcsolatot alakítsunk ki vele. Az élettörténetek segítségével jobban megérthetjük a másik személy életének összetevőit, és jobban megérthetjük, hogy mi motiválja őket. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentést hordoz az élettörténet szó.

Lexikológia

Az élettörténet szó sokféle jelentéssel bír. Az egyik leggyakoribb jelentés az, hogy az élettörténet egy olyan történet, amely az egyén életútját követi. Az élettörténet lehet egy személy összes élményének és tapasztalatának története, amelyet egymás után történő események alakítanak. Az élettörténet lehet egy személy egyéni választásairól, döntéseiről, cselekedeteiről, sikertörténetéről és kudarcairól szóló történet. Az élettörténet lehet egy személy kulturális, társadalmi, szociális és gazdasági hátterének története is. Az élettörténet az egyén személyiségének, értékeinek és céljainak megértéséhez is segíthet. Az élettörténetek sokféle módon készíthetők el, például szöveges és/vagy képi formában. Az élettörténetek gyűjtése és elemzése fontos része lehet a társadalomtudományoknak, a pszichológiának, a szociális munkának és más tudományágaknak.

Etimológia

A szó „élettörténet” először a 17. században jelent meg. A kifejezés „életrajz”-nak számított, és arra utalt, hogy az ember életének történetét leírják. A kifejezés azóta megváltozott, és a 21. században már egy átfogóbb fogalomként használják. Az élettörténetek mára kiterjedtek az életrajzokon túl, és kiterjednek az életmód, a hagyományok és a személyek kulturális kontextusára is. Az élettörténetek lehetnek személyesek és történelmi tárgyúak is. Az élettörténetek leírják a személyek életútját, és segítenek megérteni a múlt és a jelen összefüggéseit. Az élettörténeteket általában könyvekben, cikkekben, filmekben és más médiafelületeken keresztül osztják meg.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „élettörténet” számos szótárban megtalálható, és számos különböző jelentéssel bír. Az Oxford English Dictionary szerint a „élettörténet” egy olyan összefoglaló leírás, amely az egyén életének különböző szakaszait összefoglalja. Ez magában foglalja az egyén születését, a korai életének fontos eseményeit, a későbbi életének fontos eseményeit, a karrierjét, a családját, a személyes választásait, a személyes érdeklődését és a személyes elérését. A Merriam-Webster szerint a „élettörténet” egy kronológiai összefoglaló, amely az egyén életének fontos eseményeit, választásait és elért eredményeit tartalmazza. Ezenkívül a Macmillan Dictionary szerint a „élettörténet” az egyén életének számos fontos eseményét és történetét foglalja magában, amelyeket a személyes életrajzaiban összefoglalnak.

Asszociációk

 • életút.
 • életrajz.
 • sors.
 • emlékezet.
 • család.
 • örökség.
 • generáció.
 • történelem.

Szinonimák

biográfia, életrajz, életút, életpálya, sors, sorsfordító, életmű, személyes történet, személyes sztorik.

Példamondatok

 1. Az élettörténete áthatotta szívünket, amikor elmesélte a nehézségeit, amivel szembesült.
 2. A család több generációjának élettörténete megmutatja, hogy milyen sokat fejlődött a világ az elmúlt évtizedekben.
 3. Az élettörténete inspiráló volt, és segített neki abban, hogy tovább menjen a céljai elérésében.
 4. Az élettörténete telis-tele van olyan dolgokkal, amiket mindannyian tanulhatunk belőle.
 5. Az élettörténetének olvasása megerősítette bennünk azt a tudatot, hogy bármire képesek vagyunk, amit csak elképzelünk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: