Elévülhetetlen szó jelentése

Az elévülhetetlen fogalma a jogban és más területeken is sokféleképpen értelmezhető. A kifejezés jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy milyen típusú jogot vagy kötelezettséget jelöl. Az elévülhetetlen szó jelentését tovább bővíthetjük azzal, hogy megvizsgáljuk, hogyan alkalmazzák a jogban, a biztosítási ügyekben, a szerzői jogokban és más területeken.

Lexikológia

A lexikológia egy olyan tudományág, amely a szavak és kifejezések jelentésének és használatának tanulmányozására irányul. Lexikológiai kutatások azt vizsgálják, hogy hogyan változnak a szavak és kifejezések jelentése az idő múlásával, és hogyan hatnak egymásra a különböző nyelvi környezetekben. Az elévülhetetlen szó lexikológiája egy olyan lexikológiai elmélet, amely azt állítja, hogy bizonyos szavak és kifejezések olyan jelentést hordoznak, amelyek nem függnek attól a kontextustól, amelyben használatosak. Ezek a szavak és kifejezések általában az alapvető érzelmeket és értékeket fejezik ki, és ezek a jelentések általában nem változnak a különböző nyelvi környezetekben. Az elévülhetetlen szó lexikológiája azt állítja, hogy ezek a szavak és kifejezések olyan jelentéssel bírnak, amelyek túlmutatnak a kontextuson, és így egyfajta univerzális jelentéssel bírnak.

Etimológia

Az elévülhetetlen szó eredete a görög „a-„, vagy „an-„, ami azt jelenti, hogy „nem” és „lethein”, ami azt jelenti, hogy „elmúlni”. A szó összetételének kombinációja azt jelenti, hogy valami olyan, ami soha nem elmúlik. A szót először az ógörögben használták, de ma használják a latin és az angol nyelvben is. A latinban a szó „immortalis” – ami szintén azt jelenti, hogy „életképtelen” – használatos. Az angolban a szó „immortal” használatos, ami ugyanazt jelenti. Az elévülhetetlen szó használata több mint 2000 éves múltra tekint vissza, és számos különböző kultúrában és nyelvben használatos.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elévülhetetlen” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az elévülhetetlen szó jelentése „valami olyasmi, ami nem múlik el az idővel, és ami örökre megőrződik”. A Merriam-Webster szótár szerint ez a kifejezés „valami olyasmi, ami örökké megmarad, és ami nem változik”. Ugyanakkor a Cambridge Dictionary szerint az elévülhetetlen szó jelentése „valami olyasmi, ami örökre megmarad, és ami nem változik, vagy ami nem tűnik el az idő múlásával”. Az elévülhetetlen szó jelentése tehát a különböző szótárakban eltérő lehet, de mindegyikük azt jelenti, hogy valami megmarad, és nem változik az idő múlásával.

Asszociációk

Az elévülhetetlen asszociációk fogalma sokak számára ismerős lehet. Az elévülhetetlen asszociációk olyan érzelmeket, gondolatokat, véleményeket és tapasztalatokat jelentenek, amelyeket az emberek általában életük során összefüggésbe hoznak egy adott személlyel, helyzettel vagy dologgal. Ezek az asszociációk olyan mélyen gyökereznek az emberi memóriában, hogy sokáig fennmaradnak, és még akkor is hatással vannak az emberekre, amikor az életük vagy a körülmények megváltoznak. Az elévülhetetlen asszociációk olyan pozitív vagy negatív érzelmeket, gondolatokat, véleményeket és tapasztalatokat jelentenek, amelyeket az emberek általában életük során összefüggésbe hoznak egy adott személlyel, helyzettel vagy dologgal. Ezek a gondolatok és érzések összetett módon hatnak az emberek viselkedésére, gondolkodására és érzéseire, és így fontos szerepet játszanak az emberek életében.

Szinonimák

elfoghatatlan, elképzelhetetlen, megmagyarázhatatlan, megkérdőjelezhetetlen, megközelíthetetlen, megoldhatatlan, megoldhatlan, megváltoztathatatlan, megérthetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetlen, megközelíthetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megváltoztathatatlan, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen, megküzdhetetlen.

Antonímák

Az elévülhetetlen szónak számos antonimája van, amelyek az életünkben és a nyelvünkben is gyakran előfordulnak. Ezek közé tartoznak a következők: változó, korlátozott, átmeneti, ideiglenes, elmúló, rövid életű, átmeneti és korlátozott. Mindegyik szó egy olyan jelentést hordoz, amely az elévülhetetlen szó ellentéte. Ezek a szavak arra utalnak, hogy bizonyos dolgok, emberek, helyzetek vagy érzések csak ideiglenesek, és nem tartanak örökké. Az ilyen szavak segítenek nekünk abban, hogy jobban megértsük a világot és a benne lévő dolgok változásait.

Példamondatok

  1. Az elévülhetetlen hírnévnek köszönhetően, a színész a legnépszerűbb személyiségek egyike lett.
  2. Az elévülhetetlen emlékek örökké megmaradnak bennünk.
  3. A szerelem elévülhetetlen, ami soha nem halványul el.
  4. Az elévülhetetlen alapelvek azok, amelyekre építjük a jövőnket.
  5. Az elévülhetetlen hősiességével, a katona emlékezetes marad a történelemben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: