Elévült szó jelentése

A „elévült” szó jelentését sokan nem ismerik, pedig a szó gyakran előfordul az ügyvédi jogban. A cikkben a „elévült” szó pontos jelentését fogjuk tárgyalni, és különböző jogászkifejezésekkel fogunk rámutatni, hogy miért fontos ez a fogalom a jogban.

Lexikológia

A lexikológia elévült szavai olyan szavak, amelyeket a társadalom már nem használ. Ezek a szavak egyszerűen eltűntek a beszédből, mivel már nincs szükség rájuk. Ezeket a szavakat általában nem szokás használni, és még a legtöbb szótár is kiveszi őket. Az elévült szavak általában régi szavak, amelyeket a társadalom már nem használ. Ezek a szavak azonban még mindig fontosak a lexikológia szempontjából, mivel segítenek megérteni a nyelv fejlődését. Az elévült szavak segíthetnek megérteni az egyes nyelvjárásokat és a különböző kultúrák nyelvét is. Ezek a szavak mélyebb értelmet adnak a nyelvnek, és segítenek megérteni a társadalom változásait.

Etimológia

Az elévült szó eredete a latin elapsus szóból származik, ami „lefolyt” vagy „elment” jelentéssel bír. A szóval kapcsolatos első dokumentált használata az 1550-es években volt, amikor a jogi nyelvben használták. A szó jelentését az alábbiakban foglalhatjuk össze: „az idő elteltével, a szokások szerint, a jogban megengedett módon megszűnő jogosultság vagy kötelezettség”. Az elévült szó használata elsősorban a jogi környezetben terjedt el, de ma már széles körben használják.

Jelentés különböző szótárakban

Az elévült szó jelentésének megértése segíthet abban, hogy jobban megértsük a különböző szótárakban szereplő kifejezéseket. Az elévült szó jelentése a következő: egy szó vagy kifejezés, amelynek jelentése egy idő után elveszti releváns jelentését. Az elévült szavak gyakran egy adott társadalmi csoport, kultúra vagy szokások által használt szavak, amelyeket mások már nem használnak. Például egy olyan kifejezés, mint a „felhúzott nadrág” ma már nem releváns, mivel a rövid nadrágok divatban vannak. Ugyanez igaz a „szóló” kifejezésre is, amely a korábbi években jelentette az egy személyes közlekedést, de ma már nem használják.

Asszociációk

Az elévült szó sokak számára szomorú asszociációkat ébreszt. Sokan úgy gondolják, hogy az elévülés azt jelenti, hogy az adott dolog, lehetőség vagy esemény elmúlt, és soha többé nem fog visszatérni. Az elévülés egyfajta végességet jelent, amelyet sokan félelmetesnek és bánatosnak éreznek. Az elévülés szóval kapcsolatos asszociációkon túl azonban van egy másik oldala is. Az elévülés azt is jelenti, hogy egy új lehetőség jelentkezik, és új dolgokra nyílik lehetőség. Az elévülés lehetőséget ad arra, hogy újra kipróbáljunk dolgokat, és újra kezdjük el, amit előzőleg elkezdtünk. Az elévülés lehetőséget ad új esélyek kihasználására, hogy a jövőben jobbak legyünk.

Szinonimák

 1. megöregedett.
 2. öregszik.
 3. öreg.
 4. öregedés.
 5. idősödés.
 6. korosodás.
 7. öregkor.
 8. fárad.
 9. öregség.
 10. korhadás.

Antonímák

Az elévült szónak számos antonimája van. Az egyik ilyen antonim a „fennmaradó”. Ez azt jelenti, hogy valami továbbra is létezik, vagy nem évül el. Másik antonimája a „fennálló”. Ez azt jelenti, hogy valami továbbra is létezik, bár előfordulhat, hogy módosításra szorul. Egy harmadik antonim az „aktuális”. Ez azt jelenti, hogy valami naprakész, és érvényes. A negyedik antonim a „tartós”. Ez azt jelenti, hogy valami hosszú távon fennmarad, és nem évül el. Az utolsó antonim az „állandó”. Ez azt jelenti, hogy valami továbbra is létezik, és nem változik meg.

Példamondatok

 1. Az érettségi óta elévült tíz év telt el.
 2. Az ígéret szerint elévült hat hónap múlva megkapja a visszatérítést.
 3. Az elévült szerződés alapján a bérleti díj már nem érvényes.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: