Elfárad szó jelentése

A „elfárad” kifejezés egy olyan kifejezés, amely gyakran használatos a nyelvben, hogy leírja azt a fáradtságot, amit az emberek éreznek, amikor túl sok dolgot végeznek. A kifejezés jelentése azonban nem mindig egyértelmű, és sokféleképpen értelmezhető. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „elfárad” szó jelentését, és különböző kontextusokban történő használatát.

Lexikológia

Szó elfárad jelentése gyakran kapcsolódik ahhoz a kifejezéshez, hogy „elhasznált”, amely leírja a fizikai, mentális vagy érzelmi fáradtságot, amelyet személy érezhet. Ez a fáradtság általában akkor jelentkezik, amikor személy túl sokat dolgozik vagy túl sokat próbál megváltoztatni. Ez a fáradtság általában olyan érzéssel jár, amely megnehezíti az embereknek, hogy tisztán gondolkodjanak, vagy hogy hatékonyan teljesítsenek. Az ilyen fáradtság gyakran olyan tünetekkel jár, mint a szorongás, a depresszió és a fáradtság. A szó elfárad jelentése tehát azt jelenti, hogy a személy fizikai, mentális vagy érzelmi fáradtságot érez, amely megnehezíti a teljesítményét.

Etimológia

A szó eredete visszvezethető a 15. századi angol nyelvhez, amikor az „elf” szót használták a „fáradtság” kifejezésére. A „fáradt” szó akkoriban még nem létezett, így az „elf” szóval jelölték a fáradtságot. A szó eredete az angol „elf” szóból ered, ami „szomorú” vagy „elcsigázott” jelentéssel bírt. A „fáradt” szó a 16. században jelent meg, amikor az „elf” szóból kialakították. Az „elf” szóval jelölt fáradtság eredetileg a szellemi fáradtságot jelölte, de ahogy a nyelv fejlődött, a szó átvette a fizikai fáradtság jelentését is.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „elfárad” jelentése az „állandó fizikai és/vagy mentális kimerültség.” Az elfáradás lehet akár szubjektív érzés is, ami akkor jelentkezik, amikor valami olyan dolog történik, amitől az ember fizikai és/vagy mentális munkával szembesül. Az elfáradás lehet akár a fizikai aktivitás, a mentális terhelés vagy a stressz következménye. Az elfáradás egy olyan állapot, amikor az ember elveszíti az energiáját, a szervezete kimerültnek érzi magát, a mentális fáradtság pedig megnehezíti a mindennapi teendők ellátását. Az elfáradás egy olyan állapot, amelyet nem lehet könnyen leküzdeni, és amelynek következményei lehetnek a mentális és fizikai egészségre.

Asszociációk

 • kimerült.
 • szomorú.
 • pihenés.
 • fáradtság.
 • kifáradás.
 • koránkelés.
 • kimerültség.
 • alvás.
 • nyugodt.
 • regenerálódás.

Szinonimák

 1. elfáradt.
 2. kimerült.
 3. fáradtnak érzi magát.
 4. kiábrándult.
 5. lerobban.
 6. kifárad.
 7. kifáradt.
 8. kimerül.
 9. kimerültség.
 10. fáradt.

Példamondatok

 1. A sok munka miatt elfáradt, és már nem tudott tovább dolgozni.
 2. Az utazás hosszú volt és elfáradt, mire hazaérkezett.
 3. Az edzés után elfáradt, és aludni tért.
 4. A gyerekek elfáradtak a sok játéktól, így már nem akartak tovább játszani.
 5. Elfáradt a sok beszélgetés után, így elment aludni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: