Elfolyik szó jelentése

Az „elfolyik” szó jelentése azonos a „lefolyik” szó jelentésével, és egyfajta fizikai jelenséget jelöl. Ez a jelenség azt jelenti, hogy egy anyag folyik lefelé, általában a gravitáció hatására. Ez a jelenség többféleképpen jelentkezhet, például egy folyóban, egy csövön, egy csőben, vagy akár egy kupacban is. A cikk további részében megvizsgáljuk, hogy milyen fizikai tényezők befolyásolhatják az elfolyás sebességét.

Lexikológia

A szó elfolyik kifejezés egy olyan szókapcsolat, amely arra utal, hogy valami egyidejűleg és gyorsan eltűnik. Valójában a kifejezés azzal a ténnyel áll összefüggésben, hogy a szavak és a gondolatok gyorsan eltűnhetnek, ha nem kapnak elég figyelmet. Például, ha valaki egy beszélgetésben rövid idő alatt sok információt oszt meg, akkor ez az információ hamarosan „elfolyik”. Ugyanez igaz a szövegekre is. Ha egy szöveg hosszú, bonyolult és nehézkes, akkor az olvasók hamarosan elveszíthetik a figyelmüket, és a szöveg egyidejűleg és gyorsan „elfolyik”. A kifejezés tehát arra utal, hogy a szavak és a gondolatok gyorsan eltűnhetnek, ha nem kapnak elég figyelmet.

Etimológia

Az „elfolyik” szó eredete a latin „fluxus” szóra vezethető vissza, ami annyit jelent, hogy „áramlás”. A fluxus szó először a 14. században jelent meg a latinban, és azóta használják a folyamatos mozgás, áramlás vagy áradás leírására. A szó azóta elterjedt több nyelven, beleértve az angolban is. Az „elfolyik” szót általában olyan helyzetekben használják, amikor valami folyamatosan, egyenletesen áramlik, mint például a víz. Az „elfolyik” szó használatával lehetőségünk van arra, hogy kifejezzük, hogy valami folyamatosan, egyenletesen történik, és nem jelent megállást.

Jelentés különböző szótárakban

Az elfolyik szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az elfolyik szónak az a jelentése, hogy „folyékonyan folyik, kifolyik, eltűnik, elillan”. Az American Heritage Dictionary szerint az elfolyik szónak az a jelentése, hogy „hullámzó, kifolyó, eltűnő”. Az Urban Dictionary szerint az elfolyik szónak az a jelentése, hogy „eltűnik, elillan, elpárolgik, elpárolódik”.

Asszociációk

 • víz.
 • áradás.
 • csatorna.
 • árvíz.
 • folyó.
 • öntözés.
 • tisztítás.
 • lefolyó.
 • szivárgás.
 • csöpögés.

Szinonimák

 1. Lezúdul.
 2. Eláraszt.
 3. Kifolyik.
 4. Árad.
 5. Ömlik.
 6. Csordul.
 7. Szivárog.
 8. Elmosódik.

Példamondatok

 1. Az eső olyan erősen esett, hogy a pázsit gyorsan elfolyik.
 2. A szóda rögtön elfolyik, amint az italosüveg megmozdul.
 3. A köd gyorsan elfolyik, amint a nap felkelt.
 4. A tó vizének nagy része elfolyik a száraz időszakban.
 5. Az ital elfolyik a pohárból, amikor meglököm.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: