Elgondolkozik szó jelentése

Az elmúlt években egyre többször hallottuk a „elgondolkozik” kifejezést. Míg sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy általános szókapcsolat, amely szinte minden esetben ugyanazt jelenti, valójában jelentése némileg eltérő lehet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mit jelent ez a kifejezés, és hogy milyen kontextusokban használható.

Lexikológia

Elgondolkozni egy olyan szó, amely magában foglalja a képzeletbeli gondolkodás folyamatát. Az elgondolkozás egyfajta alkotói folyamat, amely lehetővé teszi, hogy egy személy közelebbről megvizsgálja és megértse a témát. Az elgondolkozás sokféle formában jelenik meg, többek között a kérdések, összefüggések és összefüggések feltárása, az előzetes tudás és tapasztalatok felhasználása, valamint a komplex gondolkodási módszerek használata. Az elgondolkozás ezen módszerei együttesen segítik a személyt abban, hogy jobban megértsék a témát, és jobban képviseljék a saját nézőpontját. Az elgondolkozás lehetővé teszi, hogy egy személy kreatívan és innovatívan gondolkodjon, ami segít neki jobban megérteni és megoldani a különböző problémákat.

Etimológia

A szó eredete vélhetően a 14. században kezdődött, amikor az angolok az „elgondolkozni” szót használták ahhoz, hogy jelentsék az elmélkedésre, gondolkodásra való késztetést. Ekkoriban a „gondolkozni” szó elsődlegesen a képzeletbeli képek ábrázolására és összekapcsolására vonatkozott, és a „elgondolkozni” szó arra utalt, hogy az emberek elmélyülten gondolkodnak. A szó eredete sok teóriát ölel fel, de az egyik leggyakoribb magyarázat az, hogy az elgondolkozni szó a „gondolkozni” szóból származik, amely az óangolban a „gondolkozni” szóval egyenértékűnek tekinthető.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elgondolkozik” számos különböző jelentést hordoz a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint az elgondolkozik egy olyan cselekvés, amelyet az emberek tesznek, amikor átgondolják, megvizsgálják, megfontolják vagy megfontolják valamit. Az American Heritage Dictionary szerint az elgondolkozik kifejezés arra utal, hogy valaki elmélyed valamiben, és alaposan megvizsgálja a kérdést. A Merriam-Webster szótár szerint az elgondolkozik egy olyan cselekvés, amelyet az emberek tesznek, amikor átgondolják, megvizsgálják, megfontolják vagy meghatározott témáról gondolkodnak. Mindegyik szótár megjegyzi, hogy az elgondolkozik az emberek kreatív és kritikus gondolkodásának folyamata.

Asszociációk

 • Gondolatok.
 • Álmodozás.
 • Kreativitás.
 • Filozófia.
 • Inspiráció.
 • Reflexió.
 • Meditáció.
 • Kérdések.
 • Megoldások.
 • Ötletek.
 • Szabadság.
 • Kihívások.

Szinonimák

 1. Megfontol.
 2. Mérlegel.
 3. Tüzetesen megvizsgál.
 4. Gondolkodik el.
 5. Tanulmányoz.
 6. Mélyen elmélkedik.
 7. Töpreng.
 8. Elmereng.
 9. Fürkész.
 10. Ötletel.

Példamondatok

 1. A tanár elgondolkozott a diákok által feltett kérdés hallatán.
 2. A kisgyermek elgondolkozott, miközben a nagyapjával sétált.
 3. A híres festő elgondolkozott, miközben a képét festette.
 4. Az újságíró elgondolkozott a történteken.
 5. Az író elgondolkozott, miközben a könyvét írta.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: