Elhajló szó jelentése

Az elhajlás szó sokféle fogalomra utalhat, de leginkább arra, amikor valamilyen tárgy vagy anyag elmozdul a saját eredeti helyzetétől. Ez a jelenség számos szakterületen észlelhető, például a fizikában, a mérnöki tervezésben és a konstrukciós munkákban. Az elhajlás szó jelentése azonban nem mindig egyértelmű, ezért ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent az elhajlás.

Lexikológia

A lexikológia elhajló szóként azon szavakat jelöli, amelyek különféle jelentésekkel rendelkeznek. Elhajló szavak olyan szavak, amelyeknek több jelentése van, amelyek különböző kontextusokban használhatók. A köznyelvi használatban az elhajló szavak gyakran szójátékokként ismertek, amelyek mindkét jelentését használják. Például a „felhő” szó a fellegekre és a számítástechnikára egyaránt utalhat, attól függően, hogy milyen kontextusban használják. Egy másik példa az „ügy” szó, amely az ügyekre és az ügyekre utalhat, attól függően, hogy milyen kontextusban használják. Az elhajló szavak használata a nyelv használatában különösen hasznos, mivel segít a nyelvi kifejezések szélesebb skálájának kifejezésében.

Etimológia

Az elhajló szó eredete a régi angol hajlan szóhoz vezethető vissza, ami eredetileg „állni, meghajolni” jelentéssel bírt. A kifejezés eredetileg a középkori angol költészetben jelent meg, amikor a szerzők leírták az embereknek, hogy „hajoljanak meg”. Az angol szó eredete a szláv nyelvekben található, ahol a hajlan szó „hajlítani” jelentéssel bír. A szó a történelem folyamán számos nyelvben megjelent, beleértve a németet, a hollandot, a francia nyelvet és a latint is. Az elhajló szó számos modern angol szóban is megjelenik, beleértve a „meghajolni”, „elhajlani” és a „meghajlítani” szavakat is.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban előforduló elhajló szó jelentése sokféle lehet. Az Oxford English Dictionary szerint elhajló szóként definiálható olyan szó, amely „a köznyelvben gyakran használt kifejezés, amely közel áll a jelentéséhez, de általában kicsit eltér tőle”. A Merriam-Webster szótár elhajló szónak nevezi olyan szavakat, amelyek „a jelentésükben közel állnak egymáshoz, de mégis különböznek”. Ezen szavak között szerepelhetnek olyanok is, amelyek „a jelentésükben nagyon hasonlóak, de mégis különböznek egymástól”. A Collins English Dictionary szerint elhajló szónak nevezhető olyan szavak, amelyek „a jelentésükben közel állnak egymáshoz, de mégis különböznek”.

Asszociációk

Az elhajló szó sokféle asszociációt válthat ki. Számos ember számára az elhajló szó egy kacskaringós út jelképévé válik, amelyet azonban nem lehet követni a cél eléréséhez. Az elhajló szó azt is jelentheti, hogy valaki eltávolodik az általa választott iránytól, és elkezd kanyarodni, még akkor is, ha ez nem a legjobb döntés. Az elhajló szó szintén asszociálható a kompromisszumhoz, amikor valaki megenged bizonyos dolgokat, amelyek nem felelnek meg az eredeti elképzelésének. Az elhajló szó szintén lehet egy szimbólum a rugalmasságra és a rugalmas gondolkodásra, amely segít az embereknek abban, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez.

Szinonimák

 • Emelkedő.
 • Felfelé ívelő.
 • Megemelkedő.
 • Magasodó.
 • Ugráló.
 • Kitörő.
 • Növekvő.

Antonímák

Az elhajló szónak számos antonimája van, amelyek közül néhány a következők:

 1. Következetes: A következetes szó ellentéte az elhajló szónak, és annak jelentése, hogy valaki követi a szabályokat, elveket és általános normákat.
 2. Határozott: A határozott szó az elhajló szónak az antonimája, és annak jelentése, hogy valaki biztos abban, amit tesz vagy mond.
 3. Megbízható: A megbízható szó az elhajló szónak az antonimája, és annak jelentése, hogy valaki megbízható és megbízható.
 4. Pontos: A pontos szó az elhajló szónak az antonimája, és annak jelentése, hogy valaki pontos és tisztán látja a dolgokat.
 5. Következetes: A következetes szó az elhajló szónak az antonimája, és annak jelentése, hogy valaki következetes és kitartó.

Példamondatok

 1. A kisgyerek elhajló a szülei utasításait.
 2. Az elhajló fák a szélben lágyan ringtak.
 3. Az elhajló szél megzavarta a szokásos nyugalmat a tengerparton.
 4. Az elhajló szél szárnyán repülve a kis madár a végtelen távolba szállt el.
 5. Az elhajló faágak a ködös égen kavargtak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: