Elhajol szó jelentése

A „elhajol” szó egy olyan kifejezés, amely gyakran használatos a mindennapi beszédben. Az emberek számos különböző kontextusban használják, és sokféle jelentéssel bír. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „elhajol” szó jelentését, és körüljárjuk, hogyan használhatjuk ezt a kifejezést.

Lexikológia

A szó elhajol lexikológiája a szó eredetének és jelentésének megértéséhez vezető út. Az elhajol szó eredetileg a latin hajol szóból származik, amelynek jelentése „elfordulni, megfordulni”. Az elhajol szó jelentése a többi nyelvben is hasonló: Franciaországban „diverger”, Németországban „abweichen”, Olaszországban „deviare”, és Spanyolországban „desviarse”. Az elhajol szó a szóhasználatban általában kétféleképpen használatos: először is, ha valaki elhajol egy úttól, ez azt jelenti, hogy elfordul az eredeti útról; másodszor, ha valaki elhajol egy témától, ez azt jelenti, hogy elfordul a témától és más irányba megy. Az elhajol szó lexikológiája a jelentés és a használat szintjén is segítséget nyújt a szó használatához.

Etimológia

A szó „elhajol” eredetileg a németből származik, a „hajol” szóból, amelyet a német „hajeln” szóból vezetnek vissza. A „hajeln” szó maga a „haj” szóból és a „eln” szóból származik, amelyek egyaránt a „hajlítani” jelentéssel rendelkeznek. A „haj” szó a proto-germán *khagh- szóból származik, amelyet a „hajlítani” jelentéssel ismertek. A „eln” szó pedig a proto-germán *el- szóból származik, amelyet a „hajlítani” jelentéssel ismertek. Így a „elhajol” szó eredetileg a „hajlítani” jelentéssel rendelkezett. A szó az idők során a „megfelelő tiszteletben tartás” jelentéssel is megjelent.

Jelentés különböző szótárakban

Az elhajol szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. Például az Oxford English Dictionary szerint elhajol egy olyan tárgy elmozdítása, amelyek a tárgy alaphelyzetétől eltérő irányba mozdul el. Míg a Merriam-Webster szerint elhajol olyan mozdulat, amely a mozgás alaphelyzetétől eltérő irányba történik. A Collins English Dictionary szerint elhajol olyan mozdulat, amely a mozgás alaphelyzetétől eltérő irányba történik, és amelyet az alaphelyzet helyreállítására használnak.

Asszociációk

Az elhajolás egyfajta asszociációval jár, amelyet a társadalmi státusz és tisztelet jelent. Az elhajolás egyfajta tiszteletadásnak tekinthető, amelyet a társadalom általában személyek közötti kapcsolatokban használ. Az elhajolás egyfajta szimbolikus cselekedet, amely a tisztelet és a társadalmi egyenlőség jelképe. Az elhajolás egyfajta társadalmi konvenció, amelyet a társadalom általában a társadalmi státusz és tisztelet megmutatására használ. Az elhajolás egyfajta szimbolikus gesztus, amelyet a társadalom tiszteletadásra használ. Az elhajolás egyfajta szimbolikus jelentéssel bír, amelyet a társadalom tiszteletből ad meg.

Szinonimák

 1. Indul.
 2. Vándorol.
 3. Útra kel.
 4. Utazik.
 5. Távozik.
 6. Költözik.
 7. Elmegy.
 8. Megszáll.
 9. Elutazik.
 10. Érkezik.

Antonímák

Az elhajol szó antonimái közé tartozik a megközelítés, a közeledés és a megközelítés. A megközelítés azt jelenti, hogy valaki vagy valami közelít egy másik helyhez, míg a közeledés azt jelenti, hogy valaki vagy valami közelebb kerül egy másik helyhez. A megközelítés azt is jelenti, hogy valaki vagy valami közelíti a másik helyet, míg a közeledés azt jelenti, hogy valaki vagy valami közelebb kerül a másik helyhez. Ezek a szavak azt jelentik, hogy valaki vagy valami közelebb kerül a másik helyhez, ami ellentétben áll az elhajolással, amely azt jelenti, hogy valaki vagy valami távolodik egy másik helytől.

Példamondatok

 1. Az elhajoló autó vezetője szerencsére siklott el a baleset elől.
 2. A gyalogosoknak figyelmeztető jelzésként el kellett hajolniuk, mielőtt elment volna a vonat.
 3. A király elhajolt a tömeg előtt, hogy megmutassa tiszteletét.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: