Elhasad szó jelentése

Az elhasadás szó egy olyan kifejezés, amely számos különböző jelentéssel rendelkezik. A legtöbb esetben az elhasadás akkor fordul elő, amikor valami két részre oszlik, de az elhasadás szó jelentheti a szétválás, a szétszakadás vagy a szétszakítás kifejezéseit is. Az elhasadás szó egyes esetekben a szétszóródást is jelentheti. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az elhasadás szó különböző jelentéseit, és megvizsgáljuk, hogyan használhatjuk ezt a kifejezést a hétköznapi életünkben.

Lexikológia

Szó elhasadásnak nevezzük a helytelenül kiejtett szavakat, amikor egy szó két vagy több szótöredékké válik. Ez a jelenség gyakran előfordul a beszédben, mivel a beszélők időnként nem tudják kiejteni a szavakat. Szó elhasadás azt jelenti, hogy egy szó több szótöredékké válik, amikor elhangzik. Például, ha valaki azt mondja, hogy „kávéfőző”, akkor a szó elhasad, és a beszélő „kávé-főző”-t mond. Ez a jelenség különösen gyakori a kisgyermekeknél, akik még nem tudnak megfelelően kiejteni a szavakat.

Etimológia

A szó elhasad eredete több forrásból ered. Az egyik forrás a szanszkrit „sád” szó, amely magában foglalja az elhasadás fogalmát. Más források szerint a szó a latin „scissum” szóból származik, amely „kettévágás” értelmű. Az eredeti szanszkrit szó „sád” akkor használatos, amikor a dolgok kettéválnak, ami később elhasadásra vezet. A szó a szanszkrit nyelvben a „sád” szóból származik, ami szó szerint „kettévágott” jelentést hordoz. A szó szanszkrit nyelven való használata a legkorábbi, és ezt követően terjedt el az ógörög, latin és egyéb nyelvekben.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elhasad” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az elhasad szó jelentése „kettéválik, kettészakad”. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szótár szerint az elhasad szó jelentése „felreped, szétnyílik”. A Wiktionary szótár szerint az elhasad szó jelentése „kettéválik, megszakad”. A Collins English Dictionary szótár szerint az elhasad szó jelentése „felreped, megreped”. Az Oxford English Dictionary szótár szerint az elhasad szó jelentése „felreped, széthasad”.

Asszociációk

 • Gazdagság.
 • Olaj.
 • Pénz.
 • Áldás.
 • Bőség.
 • Közösség.
 • Jólét.
 • Hatalom.
 • Fényűzés.
 • Bővölködés.

Szinonimák

 1. Egyenlőség.
 2. Könyörület.
 3. Bőkezűség.
 4. Adományozás.
 5. Önzetlenség.
 6. Jóság.
 7. Kedvesség.
 8. Barátság.
 9. Jóságos.
 10. Gondoskodás.

Példamondatok

 1. Az elhasadt padlólapokat ki kell cserélni.
 2. Az elhasadt fát ki kell vágni.
 3. Az elhasadt teknőt ki kell javítani.
 4. Az elhasadt köveket ki kell cserélni.
 5. Az elhasadt falat ki kell javítani.
 6. Az elhasadt útburkolatot ki kell javítani.
 7. Az elhasadt ablakkeretet ki kell javítani.
 8. Az elhasadt ágyrácsot ki kell javítani.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: