Elhirtelenkedik szó jelentése

A kifejezés „elhirtelenkedik” a napi beszédben gyakran előfordul, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit is jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó jelentését, és néhány hasznos példát is kapunk annak használatára.

Lexikológia

Az elhirtelenkedés egy olyan szociális jelenség, amelyet gyakran használnak ahhoz, hogy leírják a kapcsolatok és a kommunikáció gyors változását. Az elhirtelenkedés olyan, mint egy villámcsapás, amelyet külső tényezők okoznak, és amelynek hatására a kapcsolatok és a kommunikáció azonnal megváltozik. Az elhirtelenkedés lehet pozitív vagy negatív, és gyakran előfordul, hogy a kapcsolatok egyik pillanatról a másikra átalakulnak. Például egy barátság lehet egyik pillanatról a másikra ellenségessé, vagy egy konfliktus lehet egyik pillanatról a másikra megoldott. Az elhirtelenkedés lehetővé teszi, hogy a kapcsolatok gyorsan változzanak, ami lehetővé teszi a konfliktusok és a problémák gyors megoldását.

Etimológia

A „elhirtelenkedik” szó eredete a 17. századi német nyelvből származik. A „elhörten” kifejezés eredetileg a „elhörten” szóból származik, ami maga a „elhörten” igéből ered. A „elhörten” igéből származó kifejezés a „elhörten” igét jelenti, ami maga a „elhörten” igéből származik. A „elhörten” igének jelentése „megijedni”, vagyis valaki megijed, elhűl, elhirtelenkedik. A kifejezés eredetileg a 17. századi német nyelvben használták, és azóta is használják, hogy leírják azokat a reakciókat, amikor valaki hirtelen, váratlanul megijed.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elhirtelenkedik” különböző szótárakban eltérő jelentéssel rendelkezik. A Merriam-Webster szótár szerint elhirtelenkedik jelentése „hirtelen és váratlanul eltűnik”. Az Oxford szótár szerint a szó jelentése „hirtelen és váratlanul megszűnik létezni”. A Cambridge szótár szerint elhirtelenkedik jelentése „hirtelen és váratlanul eltűnik, mint amikor egy személy eltűnik”. Az Urban Dictionary szerint a szó jelentése „hirtelen eltűnik, anélkül, hogy bármiféle figyelmeztetés vagy magyarázat lenne”.

Asszociációk

ént kapcsolatok, barátságok, megbízhatóság, bizalom, közösség és hűség jut eszembe.

Szinonimák

 1. Engedelmeskedik.
 2. Megadja magát.
 3. Aláveti magát.
 4. Megfogadja.
 5. Alázatosan viselkedik.
 6. Megrendelkedik.
 7. Aláhúzza.
 8. Meghajol.
 9. Megengedi.
 10. Megadja a tiszteletet.

Példamondatok

 1. A tanár elhirtelenkedett, amikor a diákok megkérdezték, miért kell olyan sokat tanulniuk.
 2. Az újságíró elhirtelenkedett, amikor a politikus elutasította a kérdéseit.
 3. A szülők elhirtelenkedtek, amikor a gyerek kérdezte, miért nem mehet el játszani a barátaival.
 4. A király elhirtelenkedett, amikor az alattvalói megkérdőjelezték a döntéseit.
 5. Az orvos elhirtelenkedett, amikor a beteg kétségbe vonotta a diagnózisát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: