Elhoz szó jelentése

A „elhoz” szó egy nagyon gyakori szó a nyelvünkben, amely gyakran használatos a mindennapi beszédben. Ennek a szónak a jelentése azonban sokak számára nem világos. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „elhoz” szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható a különböző kontextusokban.

Lexikológia

A lexikológia, vagy szótártudomány, a szavak és kifejezések jelentésének és használatának tanulmányozását jelenti. Az elmúlt évtizedekben a lexikológia számos új területet fedezett fel, amelyek közé tartozik a szó jelentésének és használatának kulturális megközelítése, a szókincs szociolingvisztikai és pszicholingvisztikai vonatkozásai, valamint a szókincs kontextusfüggő és dialektikus jellegzetességei. A lexikológia számos olyan tudományág segítségével dolgozik, amelyek közé tartozik a nyelvtörténet, a nyelvészet, a szemantika, a morfológia, a szintaktika és a pragmatika. A lexikológusok azt tanulmányozzák, hogyan alakulnak ki a szavak és kifejezések, hogyan kapcsolódnak össze a más nyelvekkel, és hogyan jelennek meg a különböző kulturális kontextusokban.

Etimológia

Az elhoz szó etimológiája a 16. században kezdődött, amikor az angol nyelvben a szó elhozása elkezdődött. A szó eredeti jelentése „elhozni” volt, és azt jelentette, hogy valamit elhozni valahova. A szó eredetét tekintve, a „elhoz” szó az angol „hale” szóból származik, amely az angolban „hale” szóval jelölték a „hozni” jelentésű szót. A szó eredete tehát az angol „hale” szóból ered, amely eredetileg a „hozni” jelentésű szót jelölte. Az angol „hale” szó eredetileg a germán „halan” szóból származik, amely „hozni” jelentésű szót jelölt. A germán „halan” szó eredetileg a proto-germán „halan” szóból származik, amely eredetileg „hozni” jelentésű szót jelölt.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary az elhoz szó jelentését „hozzon ide, hozzon el” -ként határozza meg. A Merriam-Webster szótár az elhoz szó jelentését „valamit ide hozni vagy elhozni” -ként határozza meg. A Cambridge English Dictionary az elhoz szó jelentését „valamit ide hozni vagy elhozni” -ként határozza meg. A Collins English Dictionary az elhoz szó jelentését „valamit ide hozni vagy elhozni” -ként határozza meg. A Wiktionary az elhoz szó jelentését „valamit ide hozni vagy elhozni” -ként határozza meg. Az Urban Dictionary az elhoz szó jelentését „valamit ide hozni vagy elhozni” -ként határozza meg.

Asszociációk

A „elhoz” szó sokféle asszociációt kelt. Az egyik a szeretet és a gondoskodás, amelyet a családtagok és barátok között érezhetünk. A „elhoz” szó egyfajta védelmet és biztonságot is jelenthet, amelyet a szeretteinktől kapunk. Az elhoz szó egy másik asszociációja a szabadság és a függetlenség. Az elhoz szó jelentheti a szabadságot, hogy kövesse az álmaidat és a saját útját járja. Az elhoz szó az önmegvalósítást is jelentheti, hogy elérje azokat a célokat, amelyeket megálmodott magának. Végül, az elhoz szó a bátorságot is jelentheti, hogy küzdjön az élet nehézségeiért és kihasználja az esélyeket.

Szinonimák

 • hoz.
 • szállít.
 • cipel.
 • szállítás.
 • szállítmány.
 • közvetít.
 • szállító.
 • szállítóeszköz.

Antonímák

Az elhoz szó antonimái között megtalálható a „távolít” szó, amely az elhoz szó ellentéte. A távolít szó jelentése az, hogy eltávolítani valamit valahonnan, elszállítani vagy elvinni. A távolít szó használható arra, hogy kifejezze, hogy valamit eltávolítottak valahonnan, vagy hogy valamit elszállítottak egy másik helyre. Például, ha valaki elvinné a szemetét a szeméttelepről, akkor azt mondhatnák, hogy „távolították el a szemetet”. Ugyanígy, ha valaki elvinné a szemetet egy másik helyre, akkor azt is mondhatnák, hogy „távolították el a szemetet”.

Példamondatok

 1. Az új televíziónkat a szomszéd elhozta nekünk.
 2. Készülj fel, mert az új bútorokat ma elhozják.
 3. A szomszéd elhozta nekem a kölcsönkért könyvet.
 4. A postás elhozta a csomagot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: