Elidegenül szó jelentése

A „elidegenül” szó egy olyan fogalom, amely sokféleképpen értelmezhető. Az elidegenítés egy olyan folyamat, amely során egy személy elveszíti kapcsolatát a saját érzéseivel, gondolataival és tetteivel. Ezt a folyamatot a különböző társadalmi, kulturális és pszichológiai tényezők is befolyásolhatják. Az elidegenítés egy olyan komplex jelenség, amely sokféle megközelítésből értelmezhető. Ebben a cikkben bemutatjuk a „elidegenül” szó jelentését, valamint a különböző társadalmi, kulturális és pszichológiai tényezőket, amelyek befolyásolhatják az elidegenítés folyamatát.

Lexikológia

Szó elidegenülésnek nevezünk egy olyan folyamatot, amely során a szó jelentése eltávolodik az eredeti jelentéstől. A szó elidegenülése akkor következik be, amikor egy szót túl gyakran használnak, vagy túl gyakran használnak egy helytelen kontextusban. A szó elidegenülése lehet kifejező és személyes is. A kifejező szó elidegenülése olyan, amikor a szó jelentése megváltozik, mert az emberek túl gyakran használják az eredeti jelentés helyett. A személyes szó elidegenülése olyan, amikor egy szó jelentése megváltozik, mert az emberek túl gyakran használják egy helytelen kontextusban.

Etimológia

A szó „elidegenül” a 19. században eredetileg a jogban szerepelt, és a latin elidegenare (elválasztani, szétválasztani) szavából származik. A szó eredeti értelme az volt, hogy jogi téren egy szerződést szétválasztani, vagy annak érvénytelenné tételét megakadályozni. Az elidegenül kifejezés azonban idővel szélesebb körben használták, és ma már többféle értelmezésben is használják. Az elidegenül szó jelentése ma már a tárgyak, személyek, vagy akár a személyes érzések elidegenítését jelenti. Ez azt jelenti, hogy egy személy elveszíti kapcsolatát, érzelmi kötelékét, vagy fizikai kapcsolatát másokkal, vagy valamilyen dologgal.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elidegenül számos szótárban eltérő jelentéssel szerepel. Az Oxford English Dictionary szerint elidegenül a „valami elszakítása, elválasztása, különválasztása, elszigetelése” jelentéssel bír. A Merriam-Webster Dictionary szerint a szó elidegenül „valami elszigetelését, elszakítását, elválasztását, különválasztását” jelenti. A Cambridge Dictionary szerint elidegenül „valami elszakítása, elválasztása, különválasztása, elszigetelése” jelent.

Asszociációk

 • átfedés.
 • elfedés.
 • elrejtés.
 • szándékos.
 • kifejezetlen.
 • finom.
 • taktikus.
 • cseles.
 • lopakodás.
 • megtakarítás.

Szinonimák

 1. Megkurtítva.
 2. Megnyesve.
 3. Megszűkítve.
 4. Megrövidítve.
 5. Megfogyatkozva.
 6. Megcsökkentve.
 7. Kihagyva.
 8. Elhallgatva.
 9. Kihagyott.
 10. Kihagyott részletek.

Példamondatok

 1. Az idő elidegenült tőlem, és már nem éreztem, hogy múlik.
 2. Az írások elidegenültek tőlem, amikor elkezdtem elfelejteni a nyelvet.
 3. Az érzéseim elidegenültek tőlem, amikor elveszítettem az egyik legjobb barátom.
 4. Az élet elidegenült tőlem, amikor elveszítettem a szüleimet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: