Elidőzik szó jelentése

A „elidőzik” szó egy olyan kifejezés, amelynek jelentése azonos a „elmúlik” szóval. A kifejezés egyfajta időbeli előrehaladást jelöl, amikor valami elkezdődik és befejeződik. Ez a kifejezés gyakran használatos a köznyelvben, és sokféle kontextusban használható. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „elidőzik” szó jelentését és használatát.

Lexikológia

A szó elidőzése egy olyan kifejezés, amely azt jelenti, hogy valami vagy valaki idővel eltűnik a környezetünkből. Az elidőzés lehet fizikai és szimbolikus is. Fizikailag, elidőzésnek nevezzük, amikor valaki elmegy egy helyről, vagy amikor egy helyet megszüntetnek. Szimbolikusan, elidőzésnek nevezzük, amikor egy kultúra, szokás, vagy egyéb dolog eltűnik a kulturális memóriánkból. Az elidőzés egy olyan folyamat, amelynek során tárgyak, emberek, nyelvek, szokások és kultúrák eltűnnek, hogy azután soha többé ne térjenek vissza. Az elidőzés sokféle okból következhet be, beleértve a változó kulturális és társadalmi igényeket, a természeti katasztrófákat, a környezeti változásokat, az ipari fejlődést és a kulturális asszimilációt.

Etimológia

A szó „elidőzik” eredetileg a 14. században jelent meg a nyelvben, és eredetileg a „belemerülni” értelemben használták. A szó először a „dőlni” igével kapcsolatban használták, ami azt jelentette, hogy „ezerszámra elszórtan”. Az idő tájt a szó kifejezésre jutott, hogy az emberek elmerüljenek a munkában, az idő elteltével pedig „elidőztek” a munkában. Az idő múlásával a szó új kontextusokba került, és ma már az érzelmek, a vágyak és a kapcsolatok elmúlására is használják. Az emberek ma már használják ezt a szót arra, hogy jelezzék, hogy az életükben eltelt egy kis idő, és az érzelmek, a vágyak és a kapcsolatok megváltoztak.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elidőzik” különböző szótárakban különböző jelentéseket kaphat. Az Oxford English Dictionary például így definiálja: „elidőzik (v. elidőz) – (1) eltelik, elmúlik; (2) eltűnik, elhalványul; (3) elvész, elveszíti a megtartásához szükséges erőt, mint egy tárgy, jelenség vagy érzés”. A Merriam-Webster szótár szerint „elidőzik (v. elidőz) – (1) elmúlik, eltelik; (2) megszűnik, elhalványul; (3) elvész, elveszíti a megtartásához szükséges erőt, mint egy tárgy, jelenség vagy érzés”. Az Urban Dictionary szerint „elidőzik – elmúlik, eltelik, elvész, elveszíti a megtartásához szükséges erőt, mint egy tárgy, jelenség vagy érzés”. A Cambridge Dictionary szerint „elidőzik – elmúlik, eltelik, elvész, elveszíti a megtartásához szükséges erőt, mint egy tárgy, jelenség vagy érzés”.

Asszociációk

 • meghosszabbodik.
 • késlekedik.
 • lejár.
 • csalódás.
 • várakozás.
 • késés.
 • váratlan.
 • türelmetlenség.

Szinonimák

 1. Lejár.
 2. Kifut.
 3. Leáll.
 4. Közeledik a vége.
 5. Közelg.
 6. Közeledik a végéhez.
 7. Közelg a végéhez.
 8. Eltelik.
 9. Lezárul.
 10. Befejeződik.

Példamondatok

 1. Az előadás hosszabbra elidőzött, mint vártuk.
 2. Az utazás elidőzött, mert a vonat megállt.
 3. A költözés elidőzött, mert több holmit kellett csomagolni, mint gondoltuk.
 4. A szerelés elidőzött, mert nem tudtuk, hogyan kell csinálni.
 5. Az építkezés elidőzött, mert időjárási körülmények miatt nem tudtunk dolgozni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: