Elír szó jelentése

A szó elírás jelentése a helytelenül írt szavakra utal. Az elírások oka lehet a figyelmetlenség, a szótárakban való tévedés, a kiejtéssel kapcsolatos nehézség, a helytelenül írt szavak használata, vagy akár a helyesírási szabályok ismeretének hiánya. Az elírások számos oka lehet, és azok következményei is változatosak lehetnek. Az elírások következményei közé tartozik a helytelenül írt szavak okozta zavar, a kommunikációs problémák, az információszolgáltatás akadályozása, a helytelenül írt szövegek okozta félreértések, és a helytelenül írt szavak okozta bizonytalanság. Az elírások megelőzése lehetővé teszi, hogy megőrizzük a helyesírási szabályokat, és biztosítsuk az olvasók számára a pontos információk megértését.

Lexikológia

Az elírás egy olyan hiba, amelyet akkor követünk el, amikor helytelenül írunk be egy szót. Az elírások gyakran történnek, amikor írás közben elfelejtjük, hogy melyik betűt kell írni, vagy ha egy szó nem teljesen ismerős, és így nem tudjuk, hogy melyik betűkkel kell írni. Az elírások gyakran okozzák a szöveg olvasásának nehézségeit, mivel az olvasók nehezebben tudják megérteni a szöveget, ha hibák vannak benne. Az elírásokat sokféle módon lehet kijavítani, például átírhatjuk a szót, vagy a helyesírási szótárból ellenőrizhetjük a helyesírást.

Etimológia

Az elír szó eredete a latin elidere szóból származik, ami annyit tesz, hogy „kihagyni”. A szó eredeti jelentése azt jelentette, hogy valamit elhagyni a hivatalos dokumentumokból, de ma már általában azt jelenti, hogy valamit helytelenül írni. Az elír szó először a 14. században jelent meg, és azóta sokféleképpen használják. Az elír szót gyakran használják a szövegek helyesírási hibáinak jelölésére, de azt is jelentheti, hogy valamit helytelenül mondunk vagy gondolunk. Az elír szót gyakran használják a hivatalos dokumentumokban is, hogy jelezzék a hibákat, és segítsenek azok javításában.

Jelentés különböző szótárakban

Az elírások jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az egyik szótárban egy elírt szó lehet egy általánosabb szó, amelyik lehetővé teszi a szó használatát egy másik szó helyett. Más szótárakban egy elírt szó lehet egy helyesírási hibát jelentő szó, amelyik hasonló jelentéssel bír, de más a helyesírása. Például, a „forme” szó elírása lehet a „from” szó, amelyik ugyanazt a jelentést hordozza, mint a „form” szó, de a helyesírása eltér. Az elírások jelentése tehát a különböző szótárakban is eltérő lehet.

Asszociációk

 • bibliai történet.
 • szerelem.
 • bűn.
 • megbánás.
 • örök élet.
 • áldozat.

Szinonimák

 1. Err.
 2. Confuse.
 3. Misstate.
 4. Misrepresent.
 5. Misquote.
 6. Obfuscate.
 7. Bemuddle.
 8. Befog.
 9. Befuddle.
 10. Perplex.

Példamondatok

 1. A királynő elírta a számlát, így több pénzt költött, mint amennyit szánt rá.
 2. Az elírt szó a szövegben zavarja az olvasót.
 3. Az elírt számok hibát okoztak a számításban.
 4. Az elírt karakterek megtévesztik a rendszert.
 5. A hibás betűkkel elírt szó nem értelmezhető.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: