Eljut szó jelentése

A „eljut” szó jelentése a magyar nyelvben sokféleképpen értelmezhető. Az alábbi cikkben részletesebben bemutatjuk a szó jelentését, használatát és példáit.

Lexikológia

Szó eljut a szó jelentése, hogy valami elér valahova. Az eljutás lehet fizikai, például, ha egy személy utazik egy helyről egy másikra, vagy lehet konceptuális, ha egy ötlet eljut a tudatba. Az eljutás lehet egyirányú, ha az információ csak egy irányból érkezik, vagy lehet kétirányú, amikor a csere információt jelent. Az eljutás lehet folyamatos, például ha egy személy folyamatosan kommunikál egy másik személyrel, vagy lehet egy-off, ha az információ egyszeri küldéssel jut el a címzetthez. Az eljutás lehet szóbeli, például ha egy személy szóban kommunikál egy másik személyhez, vagy lehet írásban, ha egy személy ír egy levelet egy másik személyhez. Az eljutás lehet személyes, ha egy személy személyesen kommunikál egy másik személyhez, vagy lehet anonim, ha egy személy üzenetet küld egy másik személynek anonim módon.

Etimológia

A szó „eljut” számos nyelvben megtalálható, és eredete régóta vita tárgya. Az egyik legvalószínűbb elmélet az, hogy a szó a régi németből származik. A szó két részből áll: el és jut. A el szó az „elindulás” szóval áll rokonságban, míg a jut szó az „eljutás” szóval. Az eljut szó ezáltal az elindulás és az eljutás közötti folyamatot jelenti. Valószínűleg az eredeti jelentése az volt, hogy elindulunk, és eljutunk egy célhoz, de ma már sokkal szélesebb értelemben használjuk a szót.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az egyik szótárban egy szó jelentése lehet egy egyszerű definíció, míg más szótárakban komplexebb magyarázatokat is tartalmazhatnak. Az Oxford English Dictionary például a szavak különböző jelentéseit, használati kontextusokat és egyéb információkat is tartalmaz. Az olyan szótárak, mint a Merriam-Webster, a szavak jelentését és használatát is megadják, beleértve azokat a mondatokat is, amelyekben a szót használják. Ezek a szótárak hasznosak lehetnek azok számára, akik szeretnének jobban megérteni a szavak jelentését és használatát.

Asszociációk

 • utazás.
 • cél.
 • megérkezés.
 • vándorlás.
 • siker.
 • álom.
 • kaland.
 • küzdelem.

Szinonimák

 1. megérkezik.
 2. megjelenik.
 3. megérkezni.
 4. elérkezik.
 5. odaér.
 6. felbukkan.
 7. előkerül.
 8. átéri.
 9. megérkezik.
 10. megérkezni.

Antonímák

elmarad, elbukik, elhal.

Példamondatok

 1. A busz eljut a város másik végébe is.
 2. A repülő eljutott az úti céljához.
 3. A komp eljutott a szigetre.
 4. Az autó eljutott a hegy tetejére.
 5. Az állat eljutott az erdő másik végéig.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: