Elkapar szó jelentése

A „elkapar” szó egy olyan kifejezés, amely különböző értelmezésekhez vezethet. A kifejezés sokféleképpen használható, és minden esetben más jelentést hordoz. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen kontextusokban használható a „elkapar” szó, és milyen jelentéssel bír.

Lexikológia

Szó elkapar egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy valaki elkapja mások szavait, és azokat saját szavaival helyettesíti. Ez egy olyan technika, amelyet a beszélők akkor használnak, amikor valami fontos mondanivalót akarnak elérni. Például, ha valakinek el kell mondania egy ötletét, elkaphatja az előző beszélő szavait, és azokat saját szavaival megfogalmazhatja. Ez a technika a beszélőknek segít abban, hogy a hallgatóságuk figyelmét fenntartsák, és közvetítsék ötletüket. A technika segíthet abban is, hogy a hallgatóság jobban megértsen egy adott ötletet, és jobban meg tudja fogalmazni az ötletet.

Etimológia

A szó „elkapar” egy régi angol szóból származik, amely „caper”-nek nevezik. A szó eredetileg a latin „capere” szóból származik, amelynek jelentése „elfogni”. A szó először a 12. században jelent meg, amikor angol nyelvű írásokban használták. Az angol szó azt jelentette, hogy „valamit elkapni, fogni vagy elvinni”. Az elkapar szó azóta is használatos, bár ma már elsősorban a lopásra és a csalásra használják.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elkapar jelentése a Oxford English Dictionary szerint „valakitől vagy valamitől megragadni, lekapni, elvenni, elvinni, eltulajdonítani”. A Merriam-Webster szótár szerint a szó jelentése „valakitől vagy valamitől megragadni, elvenni, elvinni, eltulajdonítani”. A Cambridge English Dictionary szerint a szó jelentése „valakitől vagy valamitől megragadni, lekapni, elvenni, elvinni, eltulajdonítani”. Az Oxford Advanced Learner’s Dictionary szerint a szó jelentése „valakitől vagy valamitől megragadni, elvenni, elvinni, eltulajdonítani”.

Asszociációk

 • Állatok.
 • Vadászat.
 • Erdei táj.
 • Kőponty.
 • Horgászat.

Szinonimák

 1. Kaparász.
 2. Ás.
 3. Fúr.
 4. Ásás.
 5. Ólomkapar.
 6. Fúrás.
 7. Fúrkál.
 8. Kaviccsal.
 9. Ásóval.
 10. Ásókalapács.

Példamondatok

 1. Nem hiszem, hogy elég erőm lenne elkaparni ezt a hatalmas területet.
 2. Az elkaparás előtt győződjünk meg róla, hogy a talaj megfelelő minőségű-e.
 3. A gazda elkaparta a földet, mielőtt szántani kezdett.
 4. A kertész elkaparta a földet, hogy elhelyezhesse a virágokat.
 5. A kertész elkaparta a talajt, hogy elhelyezhesse a növényeket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: