Elkapat szó jelentése

A „elkapat” szó egy olyan kifejezés, amelyet sokan használnak, de kevésbé tudják, hogy pontosan mit jelent. A cikk megvizsgálja, hogy pontosan mit jelent a „elkapat” kifejezés, és hogyan használható a mindennapi életben.

Lexikológia

A lexikológia az a tudomány, amely a szavak, kifejezések és a nyelvhasználat szabályait vizsgálja. Az elkapat szó lexikológiája a nyelvhasználat egyik fontos részét képezi, mivel ez egy olyan szó, ami hagyományosan a szókincsben szerepel, de nem mindig egyértelmű jelentése van. Az elkapat szó lexikológiája azzal foglalkozik, hogy meghatározza a szó jelentését és meghatározza annak használatának szabályait. A szó jelentése általában attól függ, hogy milyen kontextusban használják. Például, amikor valaki azt mondja, hogy „elkapat”, ez azt jelentheti, hogy megragadta valamit, lehetővé tette valamit, vagy akár megakadályozta valamit. A szó használatának szabályai is változhatnak attól függően, hogy milyen kontextusban használják. Például, az elkapat szó használatának szabályai a köznyelvben eltérhetnek a tudományos kontextusban használt szabályoktól.

Etimológia

A szó „elkapat” eredetileg a magyar nyelvből származik, ahol a szó jelentése „kapcsolatot létesíteni”. A szó eredete visszavezethető a finnugor nyelvekhez, ahol a szó jelentése „kapcsolatot létesíteni azzal, aki már ismeri a témát”. A szó eredetét még tovább lehet részletezni, amikor a finnugor nyelvek közötti kapcsolatokra tekintünk. A szó eredete egy régebbi nyelvben, a szamojédban található, ahol a szó jelentése „kapcsolatot létesíteni azzal, aki már ismeri a témát”. A szó eredete tovább vezethető a szamojéd nyelv egy még régebbi, finnugor nyelvhez, ahol a szó jelentése „kapcsolatot létesíteni azzal, aki már ismeri a témát”.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elkapat” minden szótárban más és más jelentést kap. A Merriam-Webster szótár szerint ez a szó „a közös vállalkozások, a közös üzletek és az egymással szövetségesek által összehangolt tevékenységeket jelenti”. Az Oxford English Dictionary szerint a szó „a két vagy több személy közötti stratégiai együttműködésre utal”. A Cambridge English Dictionary szerint az elkapat „olyan üzleti tevékenység, amelyben két vagy több cég együttműködik és közös erőfeszítéseket tesz egy közös cél eléréséhez”. Az Urban Dictionary szerint az elkapat „olyan szövetség, amelyben két vagy több személy vagy cég együttműködik, hogy elérje a közös céljait”. Az elkapat szó sokféle jelentést kaphat, de ezeket a szótárakat általában azonos jelentéssel használják.

Asszociációk

Az elkapat szó asszociációi számos különböző dologra utalhatnak. Az első és legfontosabb asszociáció a bűnözéssel kapcsolatos, amikor valaki elkapják és letartóztatják. Az elkapáshoz kapcsolódó asszociációk közé tartozik a bírósági eljárás, a büntetés, a börtön és a rehabilitáció. Az elkapat szó másik asszociációja a sport. Az elkapás egy nagyon fontos technika a labdarúgásban, a kosárlabdában és számos más sportban. Az elkapás olyan, mint egy ügyes trükk, amely segít a játékosoknak a labdával való játékban. Az elkapat szó másik asszociációja a természetes környezetben élő állatokkal kapcsolatos. Az elkapás egy olyan technika, amelyet a vadászok használnak az állatok elfogására. Az elkapat szó még egy asszociációja a játékokban van. Sok játékban, például a kártyajátékokban, az elkapás egy fontos taktika, amelyet a játékosok alkalmazhatnak a győzelem eléréséhez.

Szinonimák

 1. Lezárás.
 2. Bezárás.
 3. Csukás.
 4. Kizárás.
 5. Lezár.
 6. Kapcsolat megszakítása.
 7. Végleges bezárás.
 8. Zárás.
 9. Zárlat.

Antonímák

Az antonimák azok a szavak, amelyeknek éppen az ellenkezője a jelentésük. Az elkapat szó antonimái közé tartozik a szabad, a szabadon enged, a kienged, és a szabadít. Ezek a szavak jelentik azt, hogy valakit, valamilyen korlátozásból, korlátozások alól, vagy korlátozások alól való szabadulásra használják. Az elkapat szót általában bűncselekmények vagy bűnözők elkapására használják, de ez nem mindig van így. Az elkapat szót használhatjuk olyan helyzetekben is, amikor valaki szabadságot szerez, vagy megváltoztatja az életét.

Példamondatok

 1. A szobában elkapattam az ajtót, mielőtt bezárult volna.
 2. A könyvtár elkapata az ajtót éjfélkor.
 3. A boltban elkaptam a bejárati ajtót, amikor kifelé mentem.
 4. A szülők elkapatták az ajtót, amikor hazatértem.
 5. El kaptam az ajtót, mielőtt a szél bezárta volna.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: