Elkapatott szó jelentése

Az „elkapatott” kifejezés egyre gyakrabban hallható az utóbbi időben, különösen a fiatalok körében. Azonban sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent ez a kifejezés. A cikkünkben részletesen bemutatjuk az „elkapatott” szó jelentését és eredetét, valamint azt, hogy mikor és hogyan használják a fiatalok a mindennapi beszédben.

Lexikológia

Az elkapatott szó kifejezés nem túl gyakran használt, de azok számára, akikkel találkozik, gyakran okoz zavart és bizonytalanságot. A kifejezés olyan helyzetekre utal, amikor valaki vagy valami el van zárva, vagy nem érhető el. Például, ha az ajtó elkapatott, azt jelenti, hogy bezárták, és nem lehet belépni. Ha egy személy elkapatott, az azt jelenti, hogy nem érhető el, vagy nem válaszol az üzenetekre vagy a hívásokra.

Az elkapatott szó használata általában olyan helyzetekre utal, amikor valami vagy valaki korlátozott vagy nem elérhető. Ez lehet fizikai korlátozás, például egy ajtó, amelyet bezártak, vagy egy személy, aki nem tudja elhagyni az otthonát. Az elkapatott kifejezés azonban gyakran használatos a kommunikációban is, ha valaki nem érhető el telefonon vagy e-mailen keresztül.

Az elkapatott szó használata tehát nagyon széles körben használatos, és általában olyan helyzetekre utal, amikor valami vagy valaki korlátozott vagy nem elérhető. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kifejezés használata nem mindig egyértelmű, és gyakran további magyarázatra van szükség annak megértéséhez, hogy pontosan mi is történt.

Etimológia

Az „elkapatott” szó egy olyan kifejezés, amelyet a magyar nyelvben gyakran használnak arra, hogy valaki ellopjon valamit vagy megszerezzen valamit anélkül, hogy jogosult lenne rá. Az eredete azonban nem teljesen egyértelmű, és több elmélet is létezik arról, hogy honnan származik.

Egyesek szerint az „elkapatott” szó a cigány nyelvből származik, és eredetileg azt jelentette, hogy valaki „elkap” valamit, azaz megszerez valamit anélkül, hogy jogosult lenne rá. Ez a kifejezés később átterjedt a magyar nyelvre is, és ma már általánosan használt kifejezéssé vált.

Mások azonban úgy vélik, hogy az „elkapatott” szó eredete inkább a bűnözői zsargonhoz köthető. A bűnözők gyakran használnak különféle kifejezéseket és kódot nyelvet, hogy elkerüljék a hatóságok figyelmét, és az „elkapatott” szó is lehet egy ilyen kifejezés.

Bárhonnan is származik az „elkapatott” szó, az tény, hogy ma már széles körben használják a magyar nyelvben. Az emberek gyakran használják ezt a kifejezést, hogy leírják valaki olyan cselekedetét, amely jogtalan vagy tisztességtelen, és az „elkapatott” szó így az igazságtalanság és az erkölcstelenség szimbólumává vált.

Jelentés különböző szótárakban

Az „elkapatott” szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint „elkapatott” jelentése: elzárt, elrejtett, eltitkolt. A Magyar Nyelv Értelmező Szótára viszont azt írja, hogy „elkapatott” a „kapatos” szó helyettesítője, azaz „kapatos” szinonimája, ami azt jelenti, hogy valami kapuval ellátott, kapukkal rendelkező. Azonban, a mindennapi nyelvhasználatban az „elkapatott” szó használata nem túl gyakori, és általában csak bizonyos szlenges kifejezésekben fordul elő, mint például „elkapatott buli”, ami azt jelenti, hogy titkos, zártkörű buli, amelyre csak meghívottak jöhetnek. Összességében tehát a „elkapatott” szó jelentése attól függ, milyen szótárban keressük, és milyen kontextusban használjuk.

Asszociációk

 1. Fogászati kezelés.
 2. Zárva, bezárva.
 3. Rögzített állapot.
 4. Elkapott, elfogott.
 5. Megsértett, megbetegedett.
 6. Titokban tartott, eltitkolt.
 7. Eltakart, befedett.
 8. Befogott, lezárt.
 9. Veszélyes, kockázatos.
 10. Szorosan tartott, ellenőrzött.

Szinonimák

 • bezárva.
 • lezárva.
 • megfogva.
 • megragadva.
 • megtartva.
 • megtévesztve.
 • megszorítva.
 • összezárva.
 • rács mögött.
 • tartva.

Példamondatok

 1. A kutya elkapatott egy nyulat a réten.
 2. Az autó elkapatott a forgalomban.
 3. A gyerek elkapatott egy szúnyogot az ujjai között.
 4. Az élelmiszerbolt elkapatott a nyitvatartási időben.
 5. A számítógép elkapatott, mert lemerült az akkumulátora.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: