Elkékül szó jelentése

Az elkékül szó egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak ahhoz, hogy leírják egy személy érzelmi állapotát. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor egy személy teljesen elveszti az optimizmusát és a reményét, és úgy érzi, hogy a világ ellen van. Ez a cikk megvizsgálja, hogy milyen jelentése van az elkékülésnek, és hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni.

Lexikológia

A lexikológia a szavak és kifejezések jelentésének tanulmányozását foglalja magába. Elkékül szó lexikológiája azt jelenti, hogy a szó jelentését és használatát tanulmányozzuk. Az elkékülés szó jelentése többnyire egyfajta érzelmi állapotot jelöl, amelyet a szorongás és a szomorúság érzése okoz. A kifejezés általában szorongást, feszültséget és stresszt jelent, amelyet a megfelelő helyzetekben és körülmények között érezhetünk. A kifejezés gyakran használatos akkor, amikor valami bizonytalansággal jár, vagy amikor valaki szorongást érez a változások miatt. A kifejezés gyakran használatos abban az értelemben is, hogy valaki átél egy fájdalmas helyzetet, amelyben a személy felfedezi saját magát, és úgy érzi, hogy nincs többé kontrollja a dolgok felett.

Etimológia

A szó elkékül eredetileg a görög kékül szóból származik, amely magában foglalja a „kék” szót. A kékül szóval kapcsolatban sokféle etimológiai elmélet létezik, de a leggyakoribb az, hogy a kékül a „kék szín” szóból származik, amely a görög kyános szóból ered. A kyános szó maga is a főnévből, a kyanósz szóból származik, amely a „fekete” szóval jelöli a sötét színeket. A kékül szóval kapcsolatos további elméletek között szerepel a kyanósz szóból származó szóelőtag, a kyano-, amely jelentése „fekete-kék”. Tehát a kékül szó eredetileg a görög kyános szóból származik, amelyet a „fekete-kék” szín jelöl.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elkékülés jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az elkékülés „egy személy, állat vagy dolog elszigetelődése, elszigetelődése és különállása a korábbi közösségi életből”. A Merriam-Webster szótár szerint az elkékülés „az életmód, a gondolkodás és a viselkedés általános eltávolodása a közösségi normáktól”. A Cambridge Dictionary szerint az elkékülés „a közösségi életből való teljes elszigetelés, amelynek következtében az egyén elszigetelődik és elkülönül a többiektől”. Mindegyik szótár hasonlóan meghatározza az elkékülés fogalmát, de a különbség abban rejlik, hogy miként írják le az elkékülés konkrét jelentését.

Asszociációk

Az elkékülés egy olyan fogalom, amely sok ember számára ismerős. Ez azt jelenti, hogy valaki elveszti érzelmi kapcsolatát a környezetével és/vagy a körülötte lévő emberekkel, és a személyisége és a viselkedése is megváltozik. Ez az állapot nem csak a szomatikus betegségekben szenvedő embereknél fordulhat elő, hanem sok esetben pszichológiai tényezők miatt is. Például, valaki, aki súlyos szorongásban szenved, vagy akinek a környezete túlságosan stresszes, lehet elkékülésnek kitéve. Az elkékülés általában a személyiség változásával jár együtt, ami azt jelenti, hogy a személyiség egyes részei eltűnnek, míg mások erősebben jelentkeznek. A tünetek lehetnek szomatikusak, mint a fáradtság, a kimerültség, a szívritmuszavarok, a vérnyomás-ingadozások, a hirtelen súlyvesztés, a változó étvágy, a fájdalom, a fejfájás, a szédülés, a szorongás és a depresszió. Az elkékülés egy olyan állapot, amelyet jól kell kezelni, hogy a személyiség visszatérhessen a korábbi állapotához.

Szinonimák

 1. felejthetetlen.
 2. emlékezetes.
 3. csodálatos.
 4. különleges.
 5. különös.
 6. rendkívüli.
 7. maradandó.
 8. örök.
 9. meghatározó.
 10. mély.
 11. szép.
 12. érinthetetlen.
 13. megható.
 14. varázslatos.
 15. egyedi.

Antonímák

Az „elkékül” szónak számos antonimája van, amelyeket a következőképpen lehet megfogalmazni: megnyugszik, megnyugodik, megnyugtató, megnyugtat, megnyugtatás, megnyugodás, megnyugodott, megnyugodott, békés, nyugodt, nyugodtan, nyugodtság, nyugodtság, nyugodtan, nyugalom. Ezek a szavak jelzik a szó antonimáját, amely azt jelenti, hogy egy személy mentesül a stressztől, a feszültségtől és a szorongástól, és megnyugszik. Ezek az antonimák jól illenek ahhoz a helyzethez, amikor valaki elkékül, és önmagában és a környezetében is nyugalomra vágyik.

Példamondatok

 1. A kislány elkékült, amikor látta, hogy a kedvenc játékát elhagyta.
 2. Az öregember elkékült, amikor meghallotta, hogy a családja elköltözik.
 3. Az anya elkékült, amikor a fia bejelentette, hogy külföldre megy tanulni.
 4. A közönség elkékült, amikor a sztár előadta a szívbemarkoló dalt.
 5. Az összes gyerek elkékült, amikor a mesélő elkezdte elmesélni a történetet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: