Elkérgesedik szó jelentése

A kifejezés „elkérgesedik” a hétköznapi nyelvben gyakran használt szó, amelynek jelentése nem mindig egyértelmű. A kifejezés számos jelentéstartalommal bír, és ez a cikk megvizsgálja a kifejezés különböző értelmezéseit. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk, hogy mi a kifejezés „elkérgesedik” jelentése, és hogyan használható a mai nyelvhasználatban.

Lexikológia

Az elkérgesedés egy olyan folyamat, amelynek során egy szó megváltozik az idő múlásával. A szó elkérgesedése egy olyan kifejezés, amelyet a nyelvészek használnak arra, hogy leírják, hogyan változik egy szó jelentése idővel. Az elkérgesedés folyamata során a szó jelentése általában kiterjed, ködösödik, vagy éppen összetettebbé válik. Például, a szó „blog” eredetileg egy weboldal, amelyet az emberek írnak a közösségi média platformokon. Az idő múlásával azonban a szó jelentése elkérgesedett, és ma már olyan dolgokat is jelent, mint egy online fórum, egy podcast, vagy egy videósorozat.

Etimológia

A kifejezés „elkérgesedik” eredete azonban még korábban vezethető vissza. A szó egy régi angol szóból, a „kerge”-ből származik, amely egy könnyű, szárnyas járművet jelentett. A „kerge” szó az óangol kerig szóból származik, amely azt jelentette, hogy „könnyű”, és ez a szó a Proto-germán karkaz szóból származik, amely azt jelentette, hogy „könnyű”, „rugalmas” és „erős”. A „kerge” szó a 16. században vált divatossá, amikor a lovakon ülő emberek könnyű, kis járműveken közlekedtek. Az 1800-as években a „kerge” szó megváltozott, és ekkor már azt jelentette, hogy „elkérgesedik”. Azóta a „elkérgesedik” kifejezés azt jelenti, hogy valami körülbelül olyan módon áll, mint egy kerge, amikor a lovakon ülő emberek közlekedtek.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elkérgesedik” jelentését több különböző szótár is megadja. A Merriam-Webster szótár szerint ez a szó olyan folyamatot jelöl, amelyben a szövetek, szövetek, szervek vagy szövetek szövetei megszilárdulnak és megerősödnek, ami megakadályozza a normális funkcióikat. A Cambridge Dictionary szerint ez a szó azt jelenti, hogy valami megerősödik, vagyis megerősödik, hogy megakadályozza a normális funkcióját. Az Oxford Dictionary szerint ez a szó a szövetek vagy szervek szöveteinek megerősödését jelenti, ami megakadályozza a normális funkcióikat.

Asszociációk

 • öregség.
 • szürkület.
 • árnyék.
 • megfáradás.
 • lassulás.
 • megkopás.
 • elmúlás.
 • elhalványulás.
 • elhalás.

Szinonimák

 1. Nagyobbá válik.
 2. Megnő.
 3. Növekszik.
 4. Megemelkedik.
 5. Kiszélesedik.
 6. Kitágul.
 7. Fokozódik.
 8. Felfut.
 9. Összenő.
 10. Kiterjed.

Antonímák

ént a „megszűnik” szót javasolnám.

Példamondatok

 1. A növények elkérgesednek, ha sokáig nincs megfelelő mennyiségű vizet.
 2. A betegség elkérgesedett, mire orvoshoz fordultam.
 3. Az ügy elkérgesedett, mire végre megoldást találtunk.
 4. A vita elkérgesedett, amikor személyeskedni kezdtek.
 5. A probléma elkérgesedett, mire végül sikerült megoldani.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: