Elkönyvel szó jelentése

A „elkönyvel” szó egy olyan szó, amely gyakran használatos a könyveléssel és a pénzügyekkel kapcsolatban. A szó jelentése és használata elég általános, de fontos megérteni, hogy pontosan mit jelent és hogyan használható a mindennapi életben. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a „elkönyvel” szó jelentését és használatát.

Lexikológia

Szó elkönyvelése egy könyvelési eljárás, amelyet a cégek használnak a számlák könyveléséhez. Ez az eljárás arra utal, hogy a számla egyenlege bekerül a cég könyvelésébe. A szó elkönyvelése lehetővé teszi a cég számára, hogy pontos képet kapjon a pénzügyi helyzetéről és a könyvelés folyamatáról. A szó elkönyvelés a könyvelés egyik alapvető eleme, amely lehetővé teszi, hogy a cég követni tudja a pénzügyi helyzetét, és megfelelő döntéseket hozzon.

Etimológia

Az elkönyvel szó eredete a régi nyelvekre vezethető vissza. A latin „computare” és a görög „logizesthai” szavakból származik, amelyek mindegyike számítást jelent. A könyvelés története egészen az ókorig nyúlik vissza, és a könyvelési módszerek azóta is sokat fejlődtek. Az elkönyvelés először a középkorban jelent meg, amikor a gazdasági növekedés és a társadalmi fejlődés miatt egyre nagyobb szükség volt a pontos könyvelési módszerekre. Az elkönyvelés azóta is alapvető fontosságú a gazdasági és pénzügyi területeken. A könyvelők számára az elkönyvelés a könyvelési adatok pontos és időszerű rögzítésének fontos eszköze. Az elkönyvelés segítségével a könyvelők pontosan és gyorsan rögzíthetik a könyvelési adatokat, és könnyen elérhetővé tehetik a könyvelési információkat.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elkönyvel jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az elkönyvel szónak a „megjegyezni, rögzíteni, hivatalosan elismerni, vagy elfogadni” jelentése van. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint az elkönyvel szónak „megfogalmazni, rögzíteni, vagy bejegyezni” jelentése van. Az Urban Dictionary szerint az elkönyvel szónak a „megjegyezni, megérteni, és megjegyezni” jelentése van. Az elkönyvel szó számos más szótárban is előfordul, és minden szótár más jelentést adhat a szónak.

Asszociációk

 • könyvelő.
 • adózás.
 • számvitel.
 • könyvelési rendszer.
 • pénzügyi beszámoló.
 • számlázás.
 • könyvelési szabályzat.
 • könyvelési napló.
 • könyvelői szoftver.

Szinonimák

 1. adózás.
 2. könyvelés.
 3. számvitel.
 4. bérszámfejtés.
 5. számlázás.
 6. könyvvizsgálat.
 7. könyvelő.
 8. könyvvizsgáló.
 9. pénzügyi szakértő.
 10. könyvelői szolgáltatás.

Példamondatok

 1. Az elkönyvelőm segített nekem a bevételeim és kiadásaim számításában.
 2. Az elkönyvelési szolgáltatások költséghatékony megoldásokat nyújtanak a vállalkozóknak.
 3. Az elkönyvelőmnek kellett előkészítenie a könyvelési beszámolót.
 4. Az elkönyvelőm megtanított nekem, hogyan tartsam karban a pénzügyi adataimat.
 5. Az elkönyvelőm segített a vállalkozásom adóbevallásainak előkészítésében.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: