Elkorhaszt szó jelentése

A „elkorhaszt” szó sokféle értelmezést kaphat, de legtöbbször negatív kontextusban használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó jelentését, és felvesszük a kapcsolódó kifejezéseket is.

Lexikológia

Szó elkorhasztás azt jelenti, hogy egy szó értelme, használata és jelentése megváltozik az idő múlásával. Az elkorhasztás az egyik leggyakoribb nyelvi változás, amelyet a nyelvhasználat folyamatosan alakít. A szó elkorhasztása lehet akkor is, amikor a szó jelentése szűkül, vagy amikor a szó átvált egy másik szó jelentésére. A szó elkorhasztásának gyakori példái a szleng szavak, például az „elvágott” szó, amelynek eredeti jelentése „kivágott” volt, de manapság általában azt jelenti, hogy „elutasított”. A szó elkorhasztása lehetővé teszi egy nyelv számára, hogy alkalmazkodjon az emberek igényeihez és igényeihez.

Etimológia

A szó „elkorhaszt” gyökerei a 17. században találhatóak meg. A szó eredeti jelentése az volt, hogy valami hirtelen és váratlanul elromlik. Az első írásos említés a szóról 1641-ből származik, amikor egy angol író azt írta: „az ágyam elkorhasztott”. Azóta a szó a hirtelen és váratlan meghibásodásra vonatkozó jelentést hordozza, de ma már sokféleképpen használják, például akkor, ha valami egyszerűen elromlik.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elkorhaszt jelentését a különböző szótárakban eltérően értelmezik. A Merriam-Webster szótár szerint elkorhaszt jelentése „valamit olyan állapotba hozni, amelyben már nem használható, nem üzemel, vagy hasznavehetetlen”. A Cambridge szótár jelentése szerint „valamit olyan állapotba hozni, amelyben már nem használható, nem üzemel, vagy hasznavehetetlen, mert elpusztult, elhasználódott, vagy elkorhadt”. A Oxford szótár jelentése szerint „valamit olyan állapotba hozni, amelyben már nem használható, nem üzemel, vagy hasznavehetetlen, mert elpusztult, elhasználódott, vagy elkorhadt, szövetségesítve vagy elpusztítva”.

Asszociációk

 • vadászat.
 • erdő.
 • állatvédelem.
 • kártevő.
 • vadászati ​szezon.
 • puskagolyó.
 • vadászfegyver.

Szinonimák

 1. összetör.
 2. megsemmisít.
 3. lebont.
 4. lerombol.
 5. szétzúz.
 6. leradíroz.
 7. megmérgez.
 8. felmorzsol.
 9. összetörik.
 10. szétszór.

Példamondatok

 1. Az elkorhasztott faanyagból készült bútorok nagyon erősek és tartósak.
 2. Az elkorhasztott faanyagokat újrahasznosították számos más termékhez.
 3. A kertben elkorhasztott fákat ki kell cserélni újakra.
 4. Az elkorhasztott faanyagokból készült termékek környezetbarátak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: