Ellát szó jelentése

A „ellát” szó sokféle jelentéssel bír, és értelmezése attól függ, hogy milyen kontextusban használjuk. A szó jelentése különböző kultúrákban és nyelveken eltérő lehet, de a legtöbb esetben általánosan elfogadott. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a „ellát” szó jelentését, és különböző kontextusokban történő használatának módjait.

Lexikológia

A szó ellátás olyan szolgáltatás, amely segít a személyeknek abban, hogy elérjék a megfelelő szintű önálló életvitelt. Ez a szolgáltatás megkönnyíti a személyek számára a saját életük irányítását és végrehajtását, miközben segít a különböző életvezetési képességek fejlesztésében. Szó ellátási szolgáltatások közé tartozik az önálló életvitel képességek fejlesztése, segítségnyújtás a háztartási feladatok végrehajtásában, segítségnyújtás az iskolai teljesítmény javításában, segítségnyújtás a szociális készségek fejlesztésében, segítségnyújtás a hivatalos ügyek intézésében, segítségnyújtás a szabadidős tevékenységek megismerésében és végrehajtásában, segítségnyújtás a személyi higiéniai szokások fejlesztésében, valamint segítségnyújtás a kommunikációs készségek fejlesztésében. A szó ellátás egy komplex szolgáltatás, amely segít a személyeknek abban, hogy elérjék a megfelelő önálló életviteli képességeket.

Etimológia

A szó „ellát” eredete a régi nyelvekben keresendő. A latin eredetű szó, „supplet”, ami a „feladatot ellátni” jelentéssel bír. A szó eredete a 14. században vezethető vissza, amikor a királyi udvarokban a szolgálattevőknek „supplet” szavakkal kellett adniuk a királynak a szolgálatukat. Az évszázadok során a szó változott, de a jelentése megmaradt. Ezek a szolgálattevők gyakran feladatokat kaptak, hogy segítsenek az udvari embereknek, és ezt a feladatot ellátásként említették. Az évek során a szó egyre többféle feladatot jelentett. Ma már a „ellát” szóval jelölhetünk minden olyan feladatot, amelyet el kell végeznünk.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „ellát” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az ellát szó jelentése „valamit, amit meg kell tenni, hogy valakinek segítséget nyújtson”. A Cambridge szótár szerint az ellát szó jelentése „valamit biztosítani valakinek, hogy segítsen neki”. A Collins szótár szerint az ellát szó jelentése „valamit biztosítani vagy megtenni valakinek, hogy segítsen neki”. Az Oxford szótár szerint az ellát szó jelentése „segítséget, támogatást nyújtani valakinek”. Az Urban Dictionary szerint az ellát szó jelentése „támogatni vagy segítséget nyújtani valakinek”.

Asszociációk

 • gyógyszer.
 • segítség.
 • támogatás.
 • ápolás.
 • ápoló.
 • gondoskodás.
 • szeretet.
 • odafigyelés.
 • szolgáltatás.
 • biztonság.

Szinonimák

 1. Biztosít.
 2. Nyújt.
 3. Kínál.
 4. Szolgáltat.
 5. Közvetít.
 6. Oszt.
 7. Biztosíték.
 8. Képvisel.

Példamondatok

 1. Az orvos ellátta a beteget a megfelelő gyógyszerekkel.
 2. Az önkéntesek ellátják a hajléktalanokat ruhákkal és élelemmel.
 3. Az iskola tanárai ellátják a diákokat hasznos információkkal.
 4. A mentők ellátják a sérülteket a helyszínen.
 5. A szülők ellátják gyerekeiket szeretettel és gondoskodással.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: